Otevřít menu
Doprava dnes
-

Stezka Železné opony vyhlášena „Cyklotrasou roku 2021“

Společný více než 400 kilometrů dlouhý rakousko-česko-slovenský úsek Stezky Železné opony (Iron Curtain Trail) – EuroVelo 13 (EV13) mezi Českými Velenicemi/Gmündem, Slavonicemi, Znojmem, Mikulovem, Valticemi a Bratislavou byl v Nizozemsku dne 23. dubna 2021 vyhlášen v rámci Evropy „Cyklotrasou roku 2021“.

16:23 / 12. září 2021
Stezka Železné opony vyhlášena „Cyklotrasou roku 2021“

Po mnoho let renomovaná porota oceňuje nejlepší cyklistickou trasu v Evropě na veletrhu turistiky a cyklistiky „Fiets en Wandelbeurs“. V letošní soutěži porota ocenila trasu, která vede rozmanitou krajinou přírodních rezervací a propojuje okouzlující města a vesnice. „Je těžké si představit, že toto krásné území tvořilo železnou oponu a bylo do roku 1989 odděleno ostnatými dráty a strážními věžemi," uvedl náměstek hejtmana Jan Zámečník, který dodal: „O to je nám všem milejší, že bývalé pohraniční signálky se z části přeměnily na atraktivní cyklistický ráj.“

Rakousko-česko-slovenská část Stezky Železné opony zvítězila v konkurenci proti pobřežní trase z Cadzandu do Bad Nieuweschans podél pobřeží Severního a Waddenského moře (610 km), cyklotrase Orange Bike z Apeldoornu do Moers v holandsko-německém pohraničním regionu (225 km) a cyklotrase Zuiderzee (440 km), která vede přes Holandsko.

Vítězná cyklotrasa byla přihlášena do soutěže na základě úspěšné realizace projektu „Poznejte kulturní a přírodní dědictví příhraničního regionu na Evropském zeleném pásu podél Železné opony na kole“ v rámci programu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika, jehož hlavním cílem bylo představit kulturní a přírodní dědictví příhraničního regionu na Evropském zeleném pásu podél Železné opony, a tím dlouhodobě podpořit cestovní ruch a prezentovat turistický potenciál tohoto území. Kromě Jihomoravského kraje se na realizaci projektu aktivně podíleli další projektoví partneři Destination Waldviertel GmbH, Centrála cestovního ruchu - Jižní Morava, z.s.p.o., Nadace Partnerství, Jihočeská centrála cestovního ruchu a Vysočina Tourism, příspěvková organizace.

Více informací je k mezinárodní cyklotrase je k dispozici na www.ev13.eu .

Stezka Železné opony vyhlášena „Cyklotrasou roku 2021“ . Stezka Železné opony vyhlášena „Cyklotrasou roku 2021“ . Stezka Železné opony vyhlášena „Cyklotrasou roku 2021“ .
zpět na články

inzerce

nahoru