Otevřít menu
Doprava dnes
-

SUDOP a Správa železnic pořádají 26. ročník Konference Železnice! Na co se můžeme těšit?

Ve čtvrtek 30. března 2023 vypukne již 26. ročník Konference Železnice 2023, který pořádá společnost SUDOP. Jaký bude program této celodenní a obsáhlé konference, kde vystoupí mnoho odborníků z řad železničářů? Odbornými garanty akce jsou tradičně generální ředitel SUDOP Praha Tomáš Slavíček a Mojmír Nejezchleb ze Správy železnic.

21:49 / 29. března 2023
SUDOP a Správa železnic pořádají 26. ročník Konference Železnice! Na co se můžeme těšit?i

Foto: Ilustrační foto - Konference Železnice 2021/22. Zdroj fotky: Konference Železnice/SUDOP/Správa železnic.

Cílem „Konference ŽELEZNICE 2023“ je výměna poznatků a praktických zkušeností

„Cílem „Konference ŽELEZNICE 2023“ je výměna poznatků a praktických zkušeností v celé šíři problematiky železniční infrastruktury,“ řekli pořadatelé akce ze společnosti SUDOP a Správy železnic. Tato konference sdružuje zejména správce, investory, projektanty a stavitele železniční infrastruktury. Ti si mohou na jednom místě, čili v O2 Universum v Praze, vyměnit své praktické i teoretické poznatky. Hlavními tématy letošního ročníku konference budou Modely víceletého financování železničních projektů a investic do železniční infrastruktury, Významné připravované nebo realizované stavby železniční infrastruktury, Vysokorychlostní tratě a Rychlá spojení – aktuální stav příprav, Dopad novely stavebního zákona na přípravu liniových staveb a Nová technická řešení a technologie v železniční infrastruktuře a dopravě. V rámci konference proběhne také ocenění významné osobnosti v oblasti železniční infrastruktury České republiky. Toto ocenění se uděluje za výraznou aktivitu, mimořádné dílo, které přináší významný přínos v oblasti infrastruktury železniční dopravy a jejího prosazování na národní i mezinárodní (především evropské) úrovni, jednak za celoživotní přínos, tak za výraznou činnost v dané oblasti v roce předcházejícím udílení ocenění. Ocenění tedy bude předáno za rok 2022. Cenu předá generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Konference bude rozdělena do tří bloků

Akce započne v 8:00 registrací účastníků, přičemž zahájení je naplánováno na devátou hodinu ranní. Konferenci otevře generální ředitel společnosti SUDOP Tomáš Slavíček. Poté proběhne již zmíněné Slavnostní vyhlášení Osobnosti roku železniční infrastruktury 2022 Jiřím Svobodou. To potrvá do 9:50, kdy celý program odstartuje Zbyněk Hořelica ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), ten bude mluvit o financování železniční infrastruktury z rozpočtu SFDI. Mojmír Nejezchleb se bude zase věnovat vybrané železniční síti TEN-T v ČR, přičemž se zaměří na připravované modernizační projekty do roku 2030. Luděk Sosna z Ministerstva dopravy představí Dopravní sektorovou strategii. Velkým tématem prvního bloku budou Modely financování železničních infrastrukturálních manažerů. Dojde i na prezentaci ohledně železnice Praha – Letiště Václava Havla – Kladno. Roman Čítek ze SUDOP Praha se budu zabývat Novým stavebním zákonem a jeho dopadem na přípravu dopravních staveb.

Ve druhém bloku probere Pavel Paidar ze Správy železnic Projekty prosté elektrizace. Na stejné téma bude hovořit Oldřich Sládek ze ŽESNAD.CZ. Probere se také rozvoj konvenční železniční sítě po roce 2030, přičemž před obědem se bude prezentovat Motivace a bariéry cestování vlakem. Po obědě bude program velmi nabitý, protože hlavním tématem budou Vysokorychlostní tratě. Tématy budou možnosti financování VRT, aktuální stav VRT, výchova techniků pro přípravu a výstavbu VRT, aktuální stav příprav studie VRT V4 na Slovensku, studie proveditelnosti železničního uzlu Praha včetně Rychlých spojení, aktuální stav VRT v Polabí či projekt VRT z Českého železničního průmyslu. Své místo bude mít i modernizace. Probírat se bude modernizace trati Praha-Smíchov – Beroun, realizace stavby rekonstrukce železniční stanice Roudnice v systému BIM, novostavba žst. Praha – Letiště Václava Havla v BIM či realizované stavby na IV. koridoru – modernizace trati Sudoměřice – Votice a další. Celá akce skončí zhruba v 15:40.

Prostor bude i na neformální setkání a prezentaci firem

U příležitosti Konference ŽELEZNICE 2023 pořádají SUDOP PRAHA a.s., Správa železnic, státní organizace, generální partneři Subterra a.s., Chládek & Tintěra, a.s., Elektrizace železnic Praha a. s., a partneři konference Swietelsky Rail CZ s.r.o. a VINCI Construction CS a.s. od 16:30 hodin společenský raut. Součástí konference bude navíc prezentace firem v předsálí. V průběhu přestávek v jednání bude k dispozici čas i prostor pro neformální setkání účastníků.

Autor: Karel Geba

SUDOP a Správa železnic pořádají 26. ročník Konference Železnice! Na co se můžeme těšit? Foto: Ilustrační foto - Konference Železnice 2021/22. Zdroj fotky: Konference Železnice/SUDOP/Správa železnic..
zpět na články

inzerce

nahoru