Otevřít menu
Doprava dnes
-

Švermova ulice v Liberci má informativní radary

V jedné z dopravně nejvytíženějších ulic krajského města přibyly dva radary. Ve Švermově ulici v Liberci budou nové přístroje měřit rychlost vozidel zatím informativně. ČTK to sdělil Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj), náměstek primátora.

10:21 / 11. června 2022
Švermova ulice v Liberci má informativní radary i

Foto: pixabay.com

"Jedná se zatím o preventivní radar, který by měl zabezpečit snížení hluku z dopravy a bezpečnost dětí mateřské a základní školy i všech občanů Františkova. Radar je ale plnohodnotný, může tedy i udělovat pokuty. Datové výstupy z radaru budeme mít k dispozici. A pokud by řidiči byli neschopní a neochotní dodržovat předpisy, můžeme v uvozovkách kasírovací funkci v radaru aktivovat. Toto bychom udělali bez upozornění," upozornil  náměstek.

Dřívější dopravní průzkum ukázal, že touto ulicí projede denně téměř 12 000 aut. Radary sem město umístilo na základě žádosti osadního výboru ze čtvrti Františkov, zařízení měří rychlost v obou směrech. "Snížení rychlosti na 40 kilometrů v hodině před několika lety nebere většina řidičů vážně. Neustálý nárůst těžké dopravy trápí okolí hlukem a vibracemi. Chodníky jsou na mnoha místech úzké a v kombinaci s intenzitou provozu není cesta touto tepnou naší čtvrti ani příjemná, ani bezpečná," vysvětlil na svém webu osadní výbor. Problémový je asi kilometrový, mírně klesající a většinou rovný úsek. Tuto silnici využívá řada řidičů při cestě do průmyslové zóny Jih, proto je zde hustý provoz.

V loňském roce řešila radnice podobný problém v Hejnické ulici v Krásné Studánce. Jedná se o bývalou silnici první třídy číslo 13 vedoucí zastavěným územím s dlouhými rovnými úseky v mírném klesání v rozmezí tří kilometrů. Povolenou padesátikilometrovou rychlost zde překračovalo více než 90 % řidičů. Ke zlepšení došlo loni v říjnu po nainstalování informativního radaru. Podle údajů z radaru klesl podíl motoristů překračujících povolenou rychlost přibližně na deset procent.

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru