Otevřít menu
Doprava dnes
-

Terminál v Roudnici nad Labem: na čem je založen vítězný projekt?

Terminál vysokorychlostních tratí v Roudnici nad Labem zná svoji podobu, prozatím alespoň na papíře. Ve výběrovém řízení v tvrdé konkurenci uspěla Kancelář Rusina Frei architekti​, která porazila všechny soupeře. Kromě vysoké odměny je před ní nyní velké množství práce s přípravou dokumentací pro územní rozhodnutí.

21:04 / 28. března 2022
Terminál v Roudnici nad Labem: na čem je založen vítězný projekt?

Společnost Rusina Frei, s.r.o. založili v roce 2013 Martin Rusina a Martin Frei, absolventi FA ČVUT, AVU Praha a VUT Brno se zkušenostmi z praxe v ČR i v zahraničí. Kancelář poskytuje architektonické a projekční služby, směřující od návrhu až k realizaci stavby. Rozsah prací zahrnuje projekty a realizace různého měřítka a funkce od drobné architektury až po velké veřejné stavby.

Nyní se mohou těšit na projektaci terminálu vysokorychlostní trati v Roudnici nad Labem. „Pro naši kancelář je to opravdu významný projekt, protože se jedná o vysokorychlostní trať, která je pro Českou republiku velmi důležitá," má zcela jasno jeden ze dvou hlavních strůjců úspěšného návrhu Ing. arch. Martin Frei.

Česká architektonická kancelář předčila české i zahraniční návrhy. Kde vidí sami jeho autoři klíčovou sílu? „Návrh kombinuje dopravní i konstrukční prvky v takové míře, že se podařilo jej zakomponovat do krajiny a zároveň přináší velmi funkční systém. Jeho kvality byly oceněny," těší Ing. arch. MgA. Martina Rusinu, Ph.D.

„Velkou roli hrálo to, že jsme sestavili skvělý tým ze špičkových odborníků na danou problematiku," dodává Frei a pokračuje: „Ať už se jedná o projektanta dopravních staveb pana Filipa, odborníka na konstrukce pana Petra Teje nebo experta na krajinářské řešení Jakuba Fingera z Atelieru Partero."

První úspěch má architektonická kancelář za sebou, velké množství práce je ale ještě před ní. „V dalších týdnech budeme nadále jednat se Správou železnic v rámci jednacího řízení, a pokud vše dobře dopadne, můžeme začít pracovat v širším týmu na dokumentaci pro územní rozhodnutí," uzavírá Martin Frei.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka

zpět na články

inzerce

nahoru