Otevřít menu
Doprava dnes
-

Tramvajová trať na největší liberecké sídliště bude podle studie stát 1,7 mld.

Výstavba tramvajové tratě z centra Liberce přes ulici Dr. Milady Horákové na největší sídliště ve městě si podle studie proveditelnosti vyžádá přibližně 1,7 miliardy korun. Z toho bude potřeba více než 200 milionů korun na výkupy pozemků a zbourání více než 60 objektů.

21:03 / 7. dubna 2022
Tramvajová trať na největší liberecké sídliště bude podle studie stát 1,7 mld.i

Foto: www.sdp-cr.cz

Náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj - SLK) řekl novinářům, že nyní závisí na zastupitelích města, aby rozhodli o dalším osudu tohoto projektu. Zabývat by se tím měli na konci dubna.

"Výstupem by pak mělo být jasné vyjádření města Liberce, jak či zda vůbec má Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou pokračovat v projektových přípravách a majetkoprávních operacích," dodal náměstek.

Na největší liberecké sídliště Dobiášova v Rochlicích se zhruba 15.000 lidmi jezdí pouze autobusy. To však v některých časech náporu cestujících nestačí, třebaže ve špičkách jezdí spoje po pěti minutách. Podle Šolce by kratší interval s ohledem na dopravní zatížení této lokality neměl smysl. "Více autobusů už tam nasadit nemůžeme," uvedl.

Radnice se vybudováním tramvajové trati do této části stotisícového města zabývá už od roku 2002. Z navržených variant byla původně preferovaná trasa od zastávky U Lomu přes sídliště Broumovská. Minulé vedení města ale vybralo jako vhodnější takzvanou spodní variantu. Její trasa vede přes ulice Dr. Milady Horákové a Na Žižkově k sídlišti. Podle zpracovatelů studie proveditelnosti se městu vyplatí jenom v případě, že bude realizovat i druhou etapu. Tedy následné prodloužení trati na sídliště Vesec a Doubí. Náklady za druhou etapu odhadli na 740 milionů korun. Tramvaje by v takovém případě přepravily asi 15.000 cestujících za den. Při realizaci pouze první etapy na sídliště Dobiášova asi 8.000 lidí.

Autoři studie městu doporučili, aby co nejdříve zahájili jednání s majiteli pozemků, přes něž by měla tramvajová trať vést. Ustoupit by jí mělo 14 objektů v ulici Dr. Milady Horákové včetně rodinných a bytových domů, čerpací stanice, prodejny autoservisu i sběrného místa kovového odpadu. Dále po dvou stavbách v ulicích U Močálu a Červeného; v ulici Na Žižkově šest staveb a 36 garáží, jeden objekt k bydlení a stavba technického vybavení v ulici Dobiášova.

Primátor města Jaroslav Zámečník (SLK) novináře informoval, že zastupitelský klub starostů bude kvůli tomu chtít znovu prověřit variantu trasy přes Broumovskou. "Teď se ukázaly výkupy pozemků a nemovitostí poměrně velkou nákladnou položkou, takže budeme navrhovat zastupitelstvu, aby nás nechalo prověřit i trasu přes Broumovskou a znovu v nákladech obě trasy zvážit," doplnil informaci. Podle něj nejsou na plánované trase přes Broumovskou žádné domy, které by bylo nutné vykupovat a následně zbourat.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru