Otevřít menu
Doprava dnes
-

U Českých drah se zkouší delší předprodej rezervací! Data se nahrávají automaticky

České dráhy prodloužily o 1,5 hodiny dobu předprodeje rezervací. U vybraných vlaků si nově koupíte rezervaci až do 30 minut před odjezdem. Data o rezervovaných místech se do vlaku automaticky nahrají a zobrazí na displejích u obsazených míst. Cestující tak budou mít k dispozici širší výběr míst i krátce před odjezdem vlaku z výchozí stanice.

15:00 / 14. srpna 2022
U Českých drah se zkouší delší předprodej rezervací! Data se nahrávají automatickyi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj fotky: ČD.

Našim cestujícím chceme nabízet co nejširší služby a plnit individuální zvyky zákazníků

„Našim cestujícím chceme nabízet co nejširší služby a plnit individuální zvyky zákazníků. Někdo si kupuje jízdenky a rezervace s větším předstihem, jiní cestující volí nákup jízdenek a zajištění rezervací na poslední chvíli a další skupina se nechce vázat na konkrétní spoj a nákup místenek nevyužívá. Hlavně poslední dvě skupiny ocení novinku, kterou nyní testujeme převážně na spojích ‚Krušnohor‘ a ‚Moravan‘. Jedná se o prodloužení prodeje všech volných místenek až do 30 minut před odjezdem vlaku z výchozí stanice oproti běžným 2 hodinám. Pak mohli cestující rezervovat už jen omezené množství zbylých volných míst, tzv. expresní rezervace,“ vysvětluje Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu. 

Doba 2 hodiny před odjezdem byla nutná zejména kvůli označení rezervovaných míst papírovými lístečky s označením úseků, kde je místo rezervované. Lístečky bylo nutné vytisknout a roznést na jednotlivá místa. Například u osmivozového vlaku se může jednat o více než 500 jednotlivých míst a délka soupravy je kolem 200 metrů. Nový systém díky elektronickému šíření dat zkracuje dobu, kdy končí předprodej rezervací na nutné minimum 30 minut a rovněž zohledňuje lhůtu, kdy již mohou cestující nastupovat do přistavené soupravy ve výchozí stanici vlaku, přičemž naleznou svá zakoupená místa již označená.

Doba 2 hodiny před odjezdem byla nutná zejména kvůli označení rezervovaných míst

„Prodloužení doby předprodeje až do poslední půlhodiny před odjezdem vlaku z výchozí stanice umožňují digitální technologie instalované do osobních vozů. Ty umí nejen zobrazit obsazení míst na displejích u jednotlivých sedadel, ale po zadání čísla spoje vlakvedoucím do systému je centrální server pošle bezdrátově prostřednictvím mobilních sítí přímo na konkrétní vozy v soupravě vlaku,“ doplňuje Jiří Ješeta. Automaticky bezdrátově jsou nahrané a na displejích zobrazené také další údaje o spoji, jako jsou například čísla místenkových vozů, jízdní řády na vnitřních displejích včetně předpokládaných příjezdů do stanic na základě aktuální situace, možné přípoje atp. 

Prodloužená doba předprodeje rezervací je nyní ověřována u 26 spojů linky R 13 Moravan Brno – Břeclav – Olomouc, 4 spojů Ex 6 Západní expres Praha – Plzeň – Cheb a u 18 spojů linky R 15 Krušnohor Praha – Ústí nad Labem – Cheb. V případě pozitivních ohlasů se plánuje rozšíření doby předprodeje rezervací až na pouhou půlhodinu před plánovaným odjezdem spojů i na další vlaky Českých drah vybavené digitálním systémem rezervací.

Místa ve vlacích si lidé mohou rezervovat i u jiných dopravců. Konkurence u RegioJetu či LEO Expressu funguje však jinak než u Českých drah. Tyto firmy mají své vlaky povinně místenkové, proto si lidé mohou kdykoliv před odjezdem své místo rezervovat.

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: České dráhy)

zpět na články

inzerce

nahoru