Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ukrajinští řidiči budou moci v EU dočasně používat své řidičské průkazy

Na území Evropské unie bude ukrajinským řidičům dočasně stačit řidičský průkaz vydaný na Ukrajině. Návrh Evropské komise schválili poslanci Evropského parlamentu. Pravidla odstraňující administrativní požadavky na ukrajinské uprchlíky v zemích EU podporuje podle českého předsednictví i Rada EU zastupující členské státy.

13:09 / 11. července 2022
Ukrajinští řidiči budou moci v EU dočasně používat své řidičské průkazyi

Foto: mdcr.cz

Opatření, podle něhož budou Ukrajinci se statusem dočasné ochrany v EU po celou její dobu moci řídit auto s dokladem vydaným ve své rodné zemi, schválila výrazná většina europoslanců. Nebudou muset žádat o evropské osvědčení ani absolvovat dodatečné řidičské zkoušky.

Na zavedení dočasné mimořádné ochrany uprchlíků se evropští lídři shodli dva týdny po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Přístup k práci, vzdělání či sociální podpoře na území EU mají nejméně na rok zaručeny miliony Ukrajinců prchajících před válkou. Nově se k tomu připojí také možnost používat vlastní řidičské průkazy.

Návrh Evropské komise musí ještě schválit členské země. To by podle vyjádření Rady EU měly učinit během příštích dnů.

"Chceme sjednotit a zjednodušit uznávání řidičských průkazů ukrajinských uprchlíků v členských zemích. Snad to aspoň trochu zjednoduší jejich každodenní život, dokud tato nepřijatelná válka neskončí," oznámil za české předsednictví v Radě EU zástupce české velvyslankyně při unii Jaroslav Zajíček.

Česká republika patří ke státům Evropské Unie, jenž ukrajinské řidičské průkazy uznávají již dnes. Ukrajinci mohou v Česku rovněž registrovat nové či ojeté vozy a dočasně používat svá auta i bez registrace.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru