Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Adamově proběhl kontrolní den výstavby koridoru mezi Brnem a Blanskem

V pondělí 14. března se uskutečnil kontrolní den k probíhající rekonstrukci železničního koridoru mezi Brnem a Blanskem v rámci tří investičních akcí Správy Železnic. Tato „inspekce“ proběhla v Adamově, kde stavbaři proměnili část tranzitního koridoru na staveniště. Na kontrolu práce na modernizaci v rámci trojice investičních projektů Správy železnic se přímo na staveništi objevil také ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Společně s ním se na místo přijeli podívat Jiří Svoboda, generální ředitel SŽ, a radní Jihomoravského kraje a zároveň starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

14:00 / 14. března 2022
V Adamově proběhl kontrolní den výstavby koridoru mezi Brnem a Blanskemi

Foto: Bc. Karel Geba

Železniční modernizace na jižní Moravě, která probíhá v úseku Brno-Maloměřice – Blansko, je v plném proudu. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) probíhá výstavba podle plánu stavby. „Během té stavby musí lidé nepříjemnosti snášet dvakrát. Jednak dopravu spojenou s náhradní autobusovou dopravu a také každá stavba přináší prašnost a hlučnost, ale ten výsledek v podobě kvalitního železničního spojení a kvalitní železniční infrastruktury tyhle komplikace nepochybně vyváží. Prosím všechny o trpělivost. Pro mě dobrá zpráva z té krátké prohlídky je, že se daří dodržovat časový harmonogram, tak hledisko kvality stavby,“ pronesl ministr dopravy Martin Kupka.

Největší problém ministr viděl pouze v materiálním hledisku, i když je stavba předzásobena. Podle něj je potřeba sledovat pouze ceny a dostupnost železné rudy, která zdražila téměř o 30 %. Rekonstrukce koridoru zahrnuje výstavbu nové trati mezi Brnem a Blanskem, také se přestavují železniční stanice v Adamově a zastávky v Bílovicích nad Svitavou a Babicích nad Svitavou. Součástí projektu je i oprava a sanace mnoha tunelů. Správa železnic od loňského listopadu zcela přerušila provoz v tomto úseku, protože v případě nepřerušení vlakového spojení by práce trvaly déle. Ministr věří v obnovení dopravy od letošního prosince.

Ke stavbě patří také zvýšený dopravní provoz na silnicích, a to v podobě nákladních aut a náhradní autobusové dopravy mezi Adamovem a Blanskem. Dochází tedy ke zhoršení kvality silnic. „Jsme si vědomi škod, které vznikají návozem materiálu, teď je to o extrému ale do budoucna přejde návoz toho materiálu převážně na železnici,“ podotkl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda. Na to reagoval Jiří Crha (ODS), krajský radní Jihomoravského kraje: „Stav silnic monitorujeme a společně se SŽ a stavebními firmami se bavíme o tom, jak udělat, aby silnice po dokončení stavby byly opravené.“

Autor článku: Bc. Karel Geba

V Adamově proběhl kontrolní den výstavby koridoru mezi Brnem a Blanskem Foto: Bc. Karel Geba. V Adamově proběhl kontrolní den výstavby koridoru mezi Brnem a Blanskem Foto: Bc. Karel Geba. V Adamově proběhl kontrolní den výstavby koridoru mezi Brnem a Blanskem Foto: Bc. Karel Geba.
zpět na články

inzerce

nahoru