Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Brně klesl počet lidí cestujících bez platné jízdenky. Nejvíce neplatičů je mezi mladými

Minulý rok cestovalo brněnskou MHD méně cestujících bez platného jízdního dokladu, než jak tomu bylo v roce předchozím. Nejvíce cestujících bez jízdenky bylo ve věkové skupině 18-25 let.

13:03 / 12. ledna 2023
V Brně klesl počet lidí cestujících bez platné jízdenky. Nejvíce neplatičů je mezi mladýmii

Foto: Loňský rok zaznamenali v Brně oproti roku 2021 méně cestujících bez platné jízdenky. Zdroj: SDP ČR

Během minulého roku cestovalo v Brně přes 34 tisíc lidí bez platné jízdenky. To je o téměř 14 % méně než v roce 2021. Bez platného jízdního dokladu jel v roce 2021 každý 8293. cestující, loňský rok to byl každý 9593. pasažér. „Těší mě, že v Brně pokračuje sestupný trend v počtu neplatičů. Naši revizoři loni přistihli bez platné jízdenky 34 401 lidí, což je sice více než v předešlém roce, ale pokud vezmeme v potaz, že jsme přepravili více cestujících, jedná se celkově o pokles o necelých 14 procent. Pokračující úbytek přičítáme i tomu, že jsme už v průběhu roku sestavili tým preventistů, kteří prováděli kontrolu jízdních dokladů a chování cestujících, aniž by je pokutovali. V těchto akcích budeme pokračovat, stejně jako v běžných kontrolách revizory. Jízdné v Brně se nezměnilo od roku 2012, není finančně nedostupné a není důvod za službu, kterou využívám, nezaplatit,“ uvedl Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna.  

Čím dál více pokutovaných pasažérů přistupuje k tomu, že chce uhradit pokutu přímo ve voze. Z celkové částky 24 milionů Kč, která byla minulý rok na pokutách vybrána, uhradili cestující na místě 10 milionů Kč (z toho 7 milionů Kč zaplatili platební kartou). Bez jízdenky nejčastěji cestují lidé ve věkové skupině 18-25 let (26 procent) a 30-40 let (21 procent).

Kromě chybějících jízdenek řešilo 12 preventistů v minulém roce zejména problémové cestující. „Cílem naší služby je, aby byla rychlá, moderní a hlavně pohodlná a komfortní. Nemůžeme tolerovat jedince, kteří nastolená pravidla nerespektují a obtěžují tak ostatní cestující nebo naše zaměstnance. Na letošní rok proto připravujeme kampaň poukazující na nejčastější prohřešky v MHD,“ dodal Havránek.

Ze statistik dále vyplývá, že za loňský rok ubylo napadení revizorů. Posledních deset let se počet úrazů, jež jsou způsobeny cestujícími, pohybuje mezi 2 až 7 případy.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru