Otevřít menu
Doprava dnes
-

V brněnské MHD se zvýšil počet klimatizovaných vozů

Dopravní podnik města Brna za poslední tři roky téměř zdvojnásobil počet klimatizovaných vozů. V roce 2019 jich podnik provozoval 147, zatímco letos už 280. Ze všech vozů jsou nejvíce klimatizované autobusy, a to více než dvě třetiny z nich.

10:31 / 11. července 2022
V brněnské MHD se zvýšil počet klimatizovaných vozů i

Foto: www.sdp-cr.cz

„Klimatizace ve vozech je v rozpáleném městě obrovskou přidanou hodnotou. Všechny nové vozy, které pořizujeme, jsou jí vybaveny, dokonce jsme v minulosti do více než padesáti autobusů klimatizační jednotky dodatečně montovali. Aktuálně má klimatizaci 37 procent vozidel MHD a toto číslo každoročně stoupá,“ řekl Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna (DPMB).

První klimatizační jednotky nainstalovali pracovníci DPMB do jednoho z autobusů MHD v roce 2013. Ovšem první velká dodávka klimatizovaných vozů  se uskutečnila až za čtyři roky a čítala 23 kloubových autobusů značky Urbanway. Od roku 2017 počet vozů s klimatizací neustále roste.

„V našem vozovém parku je klimatizací vybaveno 69 procent autobusů, 29 procent trolejbusů a 7 procent tramvají. Řidiči jednotku zapínají na pokyn dispečinku ve chvíli, kdy venkovní teplota stoupne nad 22 stupňů Celsia. Zbavujeme tak odpovědnosti za hlídání venkovní teploty řidiče, kteří se musí věnovat provozu,“ doplnil informace generální ředitel DPMB.

Dopravní podnik města Brna provozuje 796 vozů, které obsluhují celkem 1 502 zastávek. Konkrétně se jedná o 327 tramvají, 147 trolejbusů a 322 autobusů. Z tohoto počtu je klimatizací vybaveno 219 autobusů, 40 trolejbusů a 21 tramvají.

 

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: www.sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru