Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Česku klesá počet strojvedoucích

V České republice klesá počet platných licencí strojvedoucích. Ještě před rokem evidoval Drážní úřad více než deset a půl tisíce licencí, na konci minulého roku už jich bylo jen přes 9 700. Ne všichni, kterým skončila platnost licence, si totiž zažádali o prodloužení.

13:48 / 20. ledna 2023
V Česku klesá počet strojvedoucíchi

Foto: Ještě před rokem evidoval Drážní úřad přes 10 500 platných licencí strojvedoucích. Zdroj: pixabay.com

Pokles platných licencí strojvedoucích v České republice je způsoben zejména tím, že od září roku 2021, kdy končila platnost prvním desetiletým licencím, o prodloužení nepožádali všichni jejich majitelé. Někteří majitelé licencí také odešli do důchodu či změnili profesi.

„Drážní úřad každoročně vydá několik stovek nových licencí strojvedoucím, kteří složí zkoušku všeobecné odborné způsobilosti k řízení drážního vozidla. V roce 2022 bylo nově vydáno 393 licencí. Počet zájemců o vydání licence strojvedoucího se oproti roku 2021 sice zvýšil, ale v dlouhodobém horizontu má klesající tendenci,“ uvedl Jiří Kolář, ředitel Drážního úřadu.

Uchazeči o licenci strojvedoucího musí složit teoretickou zkoušku na Drážním úřadě. Ta prověřuje jejich znalosti nejen v písemné, ale i v ústní formě. Na první pokus uspěje 7 z 10 zájemců o licenci. Zkoušku musí uchazeči splnit nejpozději do jednoho roku od absolvování výcvikového kurzu v akreditovaném středisku. Stanoveny jsou maximálně tři pokusy.

Od října roku 2021 si o prodloužení licence zažádalo více než 2 000 strojvedoucích. Předpokládá se, že letošní rok o prodloužení požádá dalších 2 400 strojvedoucích.

Počet aktivních strojvedoucích je v posledních letech velmi kritický. Na vině jsou časté přesčasy i nedostatečné mzdy.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: TZ DÚ ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru