Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Česku narostly podvody s falešnou identitou v oblasti mobility více než pětinásobně

V Česku narostly podvody s falešnou identitou v oblasti mobility více než pětinásobně. Ukazují to data britské firmy Sumsub, která spojuje síly s platformou HoppyGo.

16:12 / 4. srpna 2023
V Česku narostly podvody s falešnou identitou v oblasti mobility více než pětinásobně

Postupné rozšiřování uživatelské základny digitálních služeb, které pracují s identitami uživatelů, s sebou přináší také mnohá úskalí. V mobilitní oblasti se v České republice meziročně více než 5x zvýšila míra podvodů postavených na falešné identitě nebo její krádeži. V Evropě patří v tomto ohledu k zemím s nejvyšší mírou růstu negativního trendu. Carsharingová platforma HoppyGo z inovačního centra Škoda X chce těmto problémům předejít, proto zahajuje oficiální spolupráci s britskou platformou Sumsub zaměřující se na kompletní verifikaci uživatelů (full-cycle verification). Chce tím zajistit co nejbezpečnější půjčování automobilů od soukromých majitelů a zároveň tímto způsobem uživatelům zkrátit registrační proces na desítky sekund až jednotky minut. 

Do roku 2025 by měl stoupnout počet evropských řidičů, kteří neplánují vlastnit osobní vozidlo, dle předpokladů Evropské unie až na 43 %. Do roku 2035 by pak po evropských silnicích mělo jezdit nejméně 7,5 milionů sdílených aut. Znamená to, že bude růst také poptávka po dostupné a flexibilní mobilitě.

Ruku v ruce s rozšiřováním služeb zaměřených na sdílení automobilů poroste i potřeba efektivní kontroly totožnosti řidičů, kteří si auta půjčují. Právě odvětví spojená s mobilitou patří k těm, které jsou nejvíce zasaženy problémem digitálního zneužívání identity. Podle interních údajů britské společnosti Sumsub patří Česká republika k evropským zemím s největší mírou nárůstu podvodů spojených s falešnou identitou nebo její krádeží v této oblasti. Meziročně se jejich počet zvýšil 5,5x, tedy o 550 %. Pro srovnání například Německo a Spojené království zaznamenaly růst o 34, resp. 18 %, byť to je ukazatel pouze za druhé čtvrtletí roku 2023.

Přestože platforma HoppyGo nezaznamenala tak vysoký nárůst podvodného jednání, chce mu do budoucna předcházet, a proto právě se společností Sumsub spojuje síly. Britská platforma bude zajišťovat veškerá ověřování totožnosti zákazníka (za využití systému Know Your Customer), ověření jeho věku i příslušných dokumentů. Maximální digitalizace navíc usnadní plynulý proces registrace uživatelů platformy a umožní detailní kontroly řidičských průkazů. Spolupráce přinese uživatelům HoppyGo větší pohodlí při vstupu do služby a zároveň zajistí, aby se k řízení vozidel nedostali nezletilí řidiči nebo profesionální podvodníci.

"Jako největší přínos vidíme větší automatizaci a zkrácení procesu registrace nových uživatelů na desítky sekund, maximálně jednotky minut. V době, kdy neustále roste naše uživatelská základna, je to zásadní zjednodušení a zkvalitnění služeb. Navíc společnost Sumsub vnímáme jako jednu z nejpokročilejších platforem v oblasti ověřování totožnosti a prevence podvodů v digitálním světě. HoppyGo si zakládá na bezpečnosti majitelů a řidičů a zážitku z pronájmu, a proto pro nás bylo důležité propojit se s firmou, která tyto hodnoty sdílí a záleží jí na udržování těch nejvyšších standardů," říká Jakub Erben, hlavní manažer HoppyGo pro ČR a Slovensko.

"Jsme nadšeni z naší spolupráce s HoppyGo, protože odvětví sdílené mobility je jednou z priorit našeho rozvoje podnikání. Naším cílem je zajistit bezpečnou a snadnou uživatelskou zkušenost pro řidiče HoppyGo a rádi přispíváme k růstu a udržitelnosti digitálních technologií. Pro dosažení tohoto cíle poskytuje Sumsub rozsáhlé kontroly obličeje s využitím svého produktu Liveness, který je propojený s umělou inteligencí," dodává Andrew Sever, spoluzakladatel a CEO společnosti Sumsub.

Autor: Karel Geba (zdroj: TZ HoppyGo)

zpět na články

inzerce

nahoru