Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Hamburku proběhlo další jednání o výměně přístavního území

Minulý týden se v Hamburku sešla česká delegace se zástupci Hamburk Port Authority. Jednání bylo zaměřeno především na posun délky kolejí v přístavu i na dohody o celkové výměře měněného území.

8:08 / 25. ledna 2023
V Hamburku proběhlo další jednání o výměně přístavního územíi

Foto: Přístav v Hamburku. Zdroj: pixabay.com

V Hamburku se uskutečnilo jednání Česko-německé pracovní skupiny pro výměnu zdejších přístavních území České republiky. V čele české delegace stál náměstek ministra dopravy Václav Bernard. Čeští delegáti jednali se zástupci Hamburk Port Authority.

V rámci jednání došlo například na řešení silničního napojení nového českého území v prostorách Kuhwerder Hafen tak, aby bylo možné optimalizovat budoucí překladní činnost. Vyjednávání se týkala i zajištění finálního stavu užitné délky kolejí v rámci železničního napojení území, tak aby umožňovala vjezd uceleného vlaku (2x350 m). Česká strana si může připsat úspěch v otázce celkové finální výměry nového českého území v Hamburku a možnosti využívat přilehlou přístavní hranu i námořními plavidly.

Napojení České republiky na námořní přepravu je dlouhodobě klíčovým tématem, proto budou jednání k této záležitosti probíhat i nadále. „Chceme vše stihnout tak, aby bylo možné zahájit realizační fázi záměru ve druhé polovině roku 2024,“ uvedl Václav Bernard, náměstek ministra dopravy.

Další jednání Česko-německé pracovní skupiny pro výměnu přístavních území České republiky v Hamburku proběhne letos v červnu v Praze.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: MD ČR)

V Hamburku proběhlo další jednání o výměně přístavního území Foto: Česká republika dlouhodobě řeší napojení na námořní dopravu. Foto z jednání v Hamburku. Zdroj: MD ČR .
zpět na články

inzerce

nahoru