Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Jablonci si oddychli: dopravní tempa je zprovozněna

Během pondělního odpoledne (1. 11.) se k plnému provozu otevřela ulice Gen. Mrázka v Jablonci nad Nisou. Ta byla uzavřená kvůli stavbě dešťové kanalizace a rekonstrukci dalších sítí od května. Stavba si vyžádala zhruba 18 mil. korun z městského rozpočtu.

17:44 / 3. listopadu 2021
V Jablonci si oddychli: dopravní tempa je zprovozněnai

Foto: mestojablonec.cz

Uzavřela se tak další část stavby dešťové kanalizace, rekonstrukce té splaškové, vodovodu a plynovodu, sítí i veřejného osvětlení. Městskými stavbami byly dešťová kanalizace, chodníky, následné povrchy komunikací a veřejné osvětlení, za které město zaplatilo 17,9 mil. korun.

„Nyní je tedy znovu průjezdná celá ulice Gen. Mrázka, vozy mohou projet křižovatkou ulic Gen. Mrázka – Komenského – Liberecká a vjíždět opět vlevo do podzemního parkoviště OC Centrál a odtud ulicí Komenského a Kostelní na Anenské náměstí nebo do ulice Budovatelů. Nebo mohou z křižovatky u městského divadla jet doprava kolem pošty vzhůru ulicí Opletalova,“ informuje náměstek pro rozvoj města Petr Roubíček s tím, že nadále zůstává uzavřená křižovatka ulic Liberecká – Průmyslová, kde stavební práce pokračují do konce stavební sezóny a příští rok se na ně znovu naváže. Znovu průjezdná je také ulice Máchova, ulice Kubálkova se vrací do režimu pěší zóny. Křižovatka ulic Kamenná, Smetanova, Hasičská a Mírové náměstí zůstane naopak ve stejném režimu jako v době uzavírky, tzn. hlavní jde od Horního náměstí Hasičskou a pokračuje vlevo Smetanovou ulicí.

„Stavba to byla velmi komplikovaná. Kdo se někdy snažil skloubit součinnost minimálně tří subjektů na jedné akci, ví, jak těžká to je věc. Tady pracovalo hned pět subjektů – město stavělo svou dešťovou kanalizaci, kterou mu ukládá zákon, a připravovalo nové veřejné osvětlení, SVS rekonstruovalo kanalizaci splaškovou i vodovod, plynaři opravovali své vedení, pokládaly se sítě,“ připomíná Roubíček.

Stavební práce komplikovalo letos hned několik důvodů – dopady pandemie, které oslabovaly počty dělníků a zdražovaly stavební materiál, historické sítě, které nebyly zanesené ve starých mapách a neodhalila je ani digitální diagnostika, a v neposlední řadě tvrdý zásah stavbě udělila také letní blesková povodeň.

Projekt dešťové kanalizace bude pokračovat příští rok realizací retenční nádrže pod Anenským náměstím, na niž město získalo dotaci z E Stavba retenční nádrže se plánuje na jaro, i budováním dalšího ramene kanalizace a rekonstrukcemi sítí i jiných subjektů v ulici Kamenná.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: mestojablonec.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru