Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Jihlavě budou jezdit nové trolejbusové linky

Od minulého týdne je nová trolejová trať v Jihlavě vedoucí na Bedřichov ve zkušebním provozu. Trolejbus po ní sveze cestující už 1. února, kdy se spustí provoz nových trolejbusových linek.

7:22 / 12. ledna 2023
V Jihlavě budou jezdit nové trolejbusové linkyi

Foto: Nové trolejbusy jsou zatím ve zkušebním provozu. Zdroj: dpmj.cz

Od čtvrtka 5. ledna je nová trolejová trať na Bedřichov v ročním zkušebním provozu. Nové trolejbusové linky G a H budou spuštěny ve středu 1. února. Na nové trase probíhaly tzv. technicko-bezpečností a jízdní sběračové zkoušky. „Během nich nebyly zjištěny žádné významnější závady a trať je tak dle zkušebního komisaře bezpečná,“ uvedla Alena Kottová, vedoucí jihlavského odboru rozvoje města. Na základě proběhlých zkoušek schválil Drážní úřad ČR zavedení ročního zkušebního provozu. Závěrečná kontrolní prohlídka, která proběhne ještě před vydáním kolaudačního souhlasu a celkového vyhodnocení zkušebního provozu, je plánována na leden příštího roku.

„Rok by měl stačit k tomu, aby dopravní podnik vysledoval, zda je provoz na tomto novém úseku dráhy bezpečný, nedochází k výpadkům trolejbusových sběračů a nadměrnému opotřebování trolejových armatur nebo k uvolňování nosné sítě trolejového vedení a nových trakčních stožárů,“ řekl Petr Ryška, primátor Jihlavy odpovědný za investice a dopravu.

Novou trať bude moci vyzkoušet veřejnost v rámci prezentačních jízd nových trolejbusových linek. Akce se uskuteční příští neděli 22. ledna. Již zmiňovaného 1. února pak nastanou zásadní změny i u označení spojů jihlavské MHD. Zaniknou autobusové linky 3 a 5 a nahradí je trolejbusy označené G a H a autobus s číslem 2. Cestující se však mohou těšit na mnohem komfortnější jízdu, pravidelnější jízdní řád či bezemisní dopravu moderními trolejbusy.

Stavba téměř šest kilometrů dlouhé trolejbusové dráhy trvala pouze 14 měsíců. Realizace nových trolejí, sloupů, trafostanic a přidruženého veřejného osvětlení vyšla na 134 milionů a 260 tisíc Kč bez DPH. Téměř 100 milionů Kč bude financováno z Operačního programu Doprava 2014 – 2020.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

V Jihlavě budou jezdit nové trolejbusové linky Foto: Změny v jihlavské MHD. Zdroj: dpmj.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru