Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Jihlavě je od 21. června průjezdný tunel na I/38!

Od úterního rána se otevřel jihlavský tunel na obchvatu města, který byl uzavřen před dvěma měsíci kvůli opravám. Nákladní doprava musela město objíždět. Auta projíždějící městem kvůli této uzavírce tvořila kolony. Tunel s přiléhající částí silnice číslo 38 byl uveden do provozu dnes v 07:00, sdělil Martin Buček z týmu komunikace ŘSD.

13:15 / 21. června 2022
 V Jihlavě je od 21. června průjezdný tunel na I/38!i

Foto: Jihlavský tunel na silnici I/38. Zdroj: ŘSD ČR.

"Po provedení dnešní kompletní zkoušky tunelového systému tunelu Jihlava zahajujeme demontáž dopravně inženýrského opatření," uvedl Buček. Ředitelství počátkem tohoto měsíce uvedlo, že by tunel mohl být otevřený už 14. června, pak termín posunulo s tím, že uzavírku využije i k opravě navazující části silnice.

Tunel měřící 310 metrů je součástí hlavního tahu, po němž auta projíždějí okolo krajského města ve směru od Havlíčkova Brodu na Znojmo a na Pelhřimov. Silnice zároveň slouží jako přivaděč k dálnici D1. Kvůli opravám, které se týkaly stavební i technologické části, byl tunel zavřený od 19. dubna. Zakázku za 53,7 milionu korun bez daně dostala firma Energovod CZ.

Tranzitní nákladní vozidla musela kvůli uzavření tunelu Jihlavu objíždět, ve směru na Znojmo a Havlíčkův Brod přes Pelhřimov, Humpolec a dálnici D1. Na Třebíč jezdily kamiony po D1 mezi exity 112 u Jihlavy a 134 v Měříně.

"Největší problémy nám dělali řidiči nákladních vozidel a dodávek, zejména zahraniční, ale také čeští, kteří nechtěli vážit tu cestu a využívat objízdné trasy dálnice, jak to měli stanoveno," řekla mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Policisté kontrolovali dodržování zákazu vjezdu tranzitní nákladní dopravy do Jihlavy na pěti stanovištích, na nichž šlo auta otočit. Nejvíc záchytů měli ve směru od Velkého Beranova. Pokuty podle mluvčí ukládali v nejvyšší možné výši, to znamená 2000 korun na místě.

U Jihlavy ŘSD od března opravuje také navazující část silnice číslo 38 k nájezdu na D1 v Pávově a na Havlíčkův Brod. Auta tam jezdí omezenou rychlostí jen jedním pruhem v každém směru. Tuto zakázku za 338 milionů korun bez daně bude firma Strabag provádět dvě stavební sezony. Dálniční přivaděč je nejvytíženějším úsekem silnic první třídy na Vysočině, podle posledního sčítání dopravy po něm za 24 hodin projede 27.500 vozidel.

Publikoval: Filip Červina (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru