Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Jihlavských ulicích je po setmění lépe vidět díky instalaci nového osvětlení

Díky novému veřejnému osvětlení se zlepší viditelnost na několika dalších místech v krajském městě. Nová svítidla už jsou například v ulici Rantířovská a další přibudou v ulicích Sokolovská nebo Pávovská.

12:31 / 16. listopadu 2021
V Jihlavských ulicích je po setmění lépe vidět díky instalaci nového osvětleníi

Foto: Město Jihlava

V ulici Rantířovská je nové veřejné osvětlení postaveno v úseku dlouhém 650 metrů, a to od čerpací stanice ONO po ulici Lipová. „V dané lokalitě bylo pouze staré osvětlení chodníku. Silnice nebyla osvětlena vůbec. Díky nasvícení silnice jsme mohli osvětlit i tamní přechod pro chodce,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Petr Ryška.

V ulici je postaveno 28 nových trakčních sloupů, na kterých je osvětlení namontováno. „Trakční sloupy byly zvoleny kvůli možnému budoucímu rozvoji trolejbusové dopravy v dané oblasti,“ vysvětlil Petr Ryška. Celkové náklady akce byly 4, 1 milionů KČ bez DPH. 

Město navíc pravidelně investuje také do výměn dosluhujících lamp na starších sloupech veřejného osvětlení. Zdroje světla tak průběžně vyměňuje za úspornější LED lampy s lepší svítivostí. „Začali jsme s tím před cca pěti lety na ulicích Havlíčkova, Okružní, Jiráskova nebo Tolstého,“ uvedl Karel Trojan z odboru dopravy jihlavského magistrátu. 

Nová světla díky trolejbusům


Díky rozvoji trolejbusové dopravy se nových světel dočkají také lidé v ulicích Sokolovská a Pávovská. Osazování nových svítidel s technologií LED zde bude probíhat postupně, podle toho, jak bude postupovat stavba trolejbusové tratě. První svítidla by tak mohla být osazena na jaře 2022, hotovo by pak mělo být na konci léta 2022. Náklady jsou vyčísleny na cca 15,7 milionů Kč bez DPH.

Další nové veřejné osvětlení plánuje vedení Jihlavy v ulicích Znojemská, Brtnická, Kosovská, Seifertova, U Hřbitova, Pražská a Průmyslová. Místa byla vybrána po dohodě se správcem a provozovatelem veřejného osvětlení. „Jsou to místa, kde je větší pohyb lidí nebo kde už končí životnost svítidel,“ dodal náměstek primátorky Petr Ryška s tím, že hotovo by mělo být do konce srpna příštího roku. 

Tato výměna svítidel proběhne v rámci programu EFEKT a předpokládaná cena je 2,8 milionů korun bez DPH.

 

Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj TZ města Jihlavy)

zpět na články

inzerce

nahoru