Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Moravskoslezském kraji se mění organizace veřejné dopravy

Občané Moravskoslezského kraje, kteří jezdí linkovými autobusy nebo vlaky, by měli od neděle 12. prosince počítat se změnami v organizaci veřejné dopravy. Změní se jízdní řády tak, aby spoje na sebe ještě lépe navazovaly. 

11:09 / 10. prosince 2021
V Moravskoslezském kraji se mění organizace veřejné dopravyi

Foto: ilustrační foto

Do Beskyd budou nasazeny nové vlakové soupravy typu push-pull. Přibydou i chytré vychytávky, které hromadnou dopravu zpříjemní. „Moravskoslezský kraj má zájem na tom, aby veřejnou dopravou jezdilo co nejvíce cestujících, aby pro ně bylo výhodné nechávat auta doma. Změny připravujeme se společností KODIS tak, aby veřejná autobusová doprava byla efektivní, rychlejší a jednodušší, zvýšila se kvalita a komfort dopravního spojení mezi jednotlivými městy a obcemi a dopravovali jsme se ekologičtěji,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka s tím, že kraj očekává vyšší komfort cestování i na železnici.

„Jsem velmi rád, že se Českým drahám podařilo nahradit staré vozy, které doposud jezdily na frekventované železniční trati číslo 323 mezi Ostravou a Frenštátem pod Radhoštěm, pěti novými moderními vlakovými soupravami typu push-pull vyrobenými v ostravském závodě skupiny Škoda Transportation.  Přispějí nejen ke zrychlení dopravy, ale cestování bude také komfortnější. Byli bychom rádi, kdyby vlaky, ve kterých je samozřejmostí wi-fi, klimatizace, bezbariérový přístup, vybavení pro invalidní cestující, prostory pro převoz kočárků, jízdních kol, lyží a objemných zavazadel, co nejdříve jezdily i na dalších regionálních tratích,“ řekl náměstek hejtmana Radek Podstawka. 

Ceny jízdenek pořízených přes e-shop nebo v prodejních automatech se nemění


Radek Podstawka navíc dodal, že kvůli nasazení push-pullů na trase do Beskyd se změní organizace příměstské autobusové dopravy na Frýdlantsku, Frýdecko-Místecku a v okolí Hnojníku.

„Změny v jízdních řádech autobusů nastanou také na linkách MHD Ostrava, Novojičínsku a Třinecku. Nepatrně bude upraven i tarif ODIS. Mírně se zvýší ceny dlouhodobých časových jízdenek pro tarifní oblasti Region, pro zóny číslo 2 a 300 a pro celosíťovou jízdenku. Ale jen pro ty cestující, kteří si je budou kupovat v kamenných obchodech nebo u řidiče. Ceny jízdenek pořízených přes e-shop nebo v prodejních automatech Dopravnícho podniku Ostrava se nemění,“ řekl jednatel společnosti KODIS Aleš Stejskal. 

Ke zvýšení jednotlivého jízdného dojde také ve Frýdku-Místku. Jízdné hrazené hotovostí se zvyšuje na 20 korun, při úhradě ODISkou pak na 18 korun. Alikvotně se upravují ceny i zlevněných jízdenek,“ upřesnil Aleš Stejskal s tím, že od 1. ledna 2022 bude rozšířena možnost využívat jednodenní turistickou jízdenku Jeseníky celoročně. Moravskoslezský kraj ročně dotuje veřejnou dopravu v regionu stamiliony korun. V návrhu rozpočtu na rok 2022 je vyčleněno přes 1,068 miliardy korun na linkovou autobusovou dopravu a téměř 1,191 miliardy na drážní dopravu, z toho přes 331 milionů na železnici přispívá stát.

Více zajímavostí a podrobnoých informací o dopravě v Moravskoslezském kraji čtěte ZDE!

 

Autor: Bc. Filip Červinka (Zdroj: TZ Moravskoslezský kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru