Otevřít menu
Doprava dnes
-

V neděli vyjedou ve Valašském Meziříčí nové autobusy. Pro všechny cestující bude MHD znovu zdarma

Po dobu následujících deseti let budou ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku zajišťovat městskou hromadnou dopravu (MHD) nové autobusy. Na svoji první cestu vyjedou v neděli. Do Valašského Meziříčí se po nucené pauze způsobené evropskou legislativou vrací také MDH zdarma.

8:43 / 7. června 2022
V neděli vyjedou ve Valašském Meziříčí nové autobusy. Pro všechny cestující bude MHD znovu zdarmai

Foto: http://www.mhdzive.cz/

Provozovatelem MHD bude ve městě, místních částech a přilehlých obcích Poličná a Krhová společnost TQM - holding. ČTK sdělil informace prostřednictvím tiskové zprávy Jakub Mikuš, mluvčí valašskomeziříčské radnice.

"Z dřívějších zkušeností víme, že po zavedení tohoto režimu došlo k nárůstu počtu cestujících o 60 procent. Osobně věřím, že moderní klimatizované autobusy, které budou jezdit na ekologické CNG, budou lidmi využívány ještě hojněji a brzy překonáme hranici milionu přepravených cestujících za rok," sdělil starosta Robert Stržínek (ANO).

Autobusy mají barvy Valašského Meziříčí. "Jejich podoba vychází z městského design manuálu, který zpracovalo studio Najbrt. Lidé si je tak rozhodně nespletou. Zajímavostí je, že v červeném provedení přijely autobusy už z Francie, kde také na míru vyrobili jejich sedačky inspirované naším logem. Finální polep pak dostaly až v České republice," dodala Yvona Wojaczková (ANO),  místostarostka.

Na provozování MHD ve Valašském Meziříčí a sousedních obcích Poličná a Krhová uzavřela radnice se společností TQM desetiletou smlouvu. Město je připraveno na roční náklady ve výši 21,3 milionu korun; obce Poličná a Krhová poskytnou 4,2 milionu korun.

"Provozování osobní autobusové dopravy je pro naši společnost něco jako rodinné stříbro. Více než 70 let se staráme o cestující a děláme vše pro to, aby jejich cesta našimi autobusy byla co nejvíce pohodlná, důstojná a především bezpečná. Autobusová flotila pro zdejší MHD je naší první flotilou na stlačený zemní plyn," uvedl Stanislav Brožek, ředitel osobní autobusové dopravy TQM. Nový vozový park tvoří devět standardních autobusů s délkou 12 metrů. Klimatizované a nízkopodlažní autobusy nabízí kapacitu 25 sedících cestujících. Flotilu doplní jeden minibus určený pro nově vytvořenou okružní linku číslo 10.

"Podoba jízdních řádů zůstane prakticky stejná. Drobná změna čeká cestující na lince číslo 5, která bude vyjíždět o minutu později ze stanoviště MHD u náměstí. V případě linky číslo 8 pak nebude MHD zajíždět na autobusové nádraží, ale bude stavět vedle, na zastávce U autobusové stanice v ulici Zašovská," dodal Brožek.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru