Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Pardubicích se ještě letos bude opravovat most kpt. Bartoše

V Pardubicích se ještě v kalendářním roce 2022 začne opravovat most kpt. Bartoše. Firmu Chládek a Tintěra, která zvítězila ve výběrovém řízení, již odsouhlasili radní města. Opravy, které budou následovat, přitom zahrnují stavební i sanační úpravy.

16:26 / 26. srpna 2022
V Pardubicích se ještě letos bude opravovat most kpt. Bartošei

Foto: pardubice.eu

„Most v současné chvíli opravdu není v dobré kondici, proto jsme se snažili co nejvíce zrychlit proces výběrového řízení na firmu, která zajistí nezbytné opravy mostu. Práce, které budou nyní následovat a které mají zajistit zlepšení stavu mostu do doby, než přistoupíme k jeho opravě na základě výsledku dynamické mostní zkoušky, přitom zahrnují sanační a stavební úpravy včetně zakonzervování nosné konstrukce a oprav nerovností,“ informuje pro web města Pardubic náměstek primátora zodpovědný za oblast dopravy Petr Kvaš s tím, že veškeré práce by městský rozpočet měly vyjít na zhruba 6,4 milionu korun.

Řidiči se navíc nemusí bát, že by tyto dílčí opravy omezily přejezd přes most, během prací bude tato část komunikace vždy průjezdná. Tyto úpravy sice nezvýší zatížitelnost mostu, ale měly by napomoci tomu, aby nosnost konstrukce nadále neklesala. „Budeme se snažit, aby zhotovitel zahájil opravy co nejdříve a zajistil průjezdnost mostu, aby nebylo nutné přistoupit k jeho uzavírce,“ dodává náměstek Kvaš. V listopadu by radnice měla znát výsledky dynamické mostní zkoušky, během níž jsou změřeny deformace a reakce konstrukce mostu na zatížení. Na jejich základě bude určen další postup.

V současné době mohou na most vjet pouze vozidla do 3,5 t, s výjimkou vozidel MHD a IZS. Aby byl tento zákaz dodržován, dohlíží na most nový kamerový bod, který tak doplnil stávající městský kamerový systém. 

Mostovka pochází z roku 1882. Most stál původně u zdymadla, později byl převezen na současné místo. Je důležitý i pro městskou hromadnou dopravu. V současnosti na něm platí maximální povolená rychlost 30 kilometrů v hodině. Vedle mostu je úzká lávka pro pěší a cyklisty, která byla ve špatném stavu, město už ji zabezpečilo a zprovoznilo v roce 2019. Radnice v budoucnu musí rozhodnout, zda má smysl most opravit, nebo bude výhodnější postavit nový.

Autor: Petr Dejnožka (čerpáno z: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru