Otevřít menu
Doprava dnes
-

V posledních deseti letech klesl počet obětí dopravních nehod. ČR patří k evropskému průměru

Za poslední dekádu klesl počet úmrtí na silnicích v Česku o 31,3 %. Česká republika tak z evropského hlediska spadá do průměru.

19:47 / 18. června 2022
V posledních deseti letech klesl počet obětí dopravních nehod. ČR patří k evropskému průměrui

Foto: pixabay.com

Česko snížením o 31,3 % nesplnilo strategický cíl Evropské unie, jenž počítal s padesátiprocentním poklesem obětí nehod od roku 2010. Počet tragických nehod se nejvíce v Evropě daří snižovat v Norsku a v Litvě. V těchto zemích zaznamenali pokles o více než 50 %. Informace vyplývají ze zprávy Centra pro dopravní výzkum (CDV).

Na základě analýzy poklesu obětí dopravních nehod patří Česká republika na 14. místo v Evropě. Na pomalejšímu poklesu se podle Centra podílí řada tuzemských systémových nedostatků. K nim CDV řadí třeba zdlouhavé prosazování změn či chybějící databázi s přesnými statistikami o ději dopravní nehody včetně údajů z nemocnic. Naopak ale CDV kladně hodnotí například novou Strategii BESIP pro období 2021 až 2030.  Tento dokument stanovuje jednotlivé cíle pro snižování počtu tragických nehod. Ten nejdůležitější představuje pokles počtu úmrtí a těžkých zranění o 50 % proti průměru v letech 2017 až 2019. Na Strategii BESIP navazují další krátkodobé akční plány.

Strategické cíle BESIPu do roku 2030 se zatím daří plnit. V loňském roce zemřelo na tuzemských silnicích 470 lidí. To je asi o 6 % méně, než předpokládala strategie. Loňský počet těžce zraněných ve výši 1 634  znamenal o čtvrtinu méně případů, než uváděla strategie. Příznivější čísla se objevují hlavně v kategorii řidičů osobních aut; u motorkářů nebo cyklistů zatím cíle splněny nebyly.

Pokles počtu obětí nehod v Evropě také ovlivnila pandemie spojená s covidovým onemocněním. Analýza Evropské rady pro bezpečnost v dopravě (ETSC) ukázala, že ve srovnání s „předcovidovým“ rokem 2019 se počet úmrtí na silnicích v Evropské unii snížil v loňském roce o 13 %.

 

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru