Otevřít menu
Doprava dnes
-

V Praze lze nově odevzdávat vysloužilé pneumatiky zcela zdarma

Dosud museli občané za odevzdání odpadních pneumatik v hlavním městě platit. Nově je však v pražských sběrných dvorech mohou odevzdávat zcela zdarma. Pneumatiky ovšem nemohou být znečištěné a nesmějí pocházet z autoservisů.

7:11 / 5. června 2023
V Praze lze nově odevzdávat vysloužilé pneumatiky zcela zdarmai

Foto: Informační leták ke kampani. Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

Hlavní město Praha spolu se společností GREEN Logistics CZ spustilo kampaň, která vede občany k tomu, aby odevzdávali vysloužilé pneumatiky ve sběrných dvorech, a to zcela zdarma. GREEN Logistics CZ s pověřením výrobců pneumatik totiž nově provozuje ve sběrných dvorech na území Prahy veřejná místa zpětného odběru tohoto odpadu.

„Považuji to za správný krok zvyšující komfort Pražanů. Novými místy pro bezplatný odběr starých pneumatik zkrátíme cestu a ušetříme čas těm motoristům, kteří nechtějí nebo nemohou ve sklepě či garáži tento rozměrný odpad skladovat. Věřím, že to občané ocení,“ uvedla Jana Komrsková, náměstkyně primátora pro oblast životního prostředí a klimatického plánu.

Pneumatiky nesmí být znečištěné

Občané musejí při odevzdávání použitých pneumatik dbát zákonem daná omezení. Může se totiž stát, že provozovatel sběrného dvora pneumatiky odmítne, a to pokud jsou extrémně znečištěny či kontaminovány. Odevzdávané pneumatiky by také neměly závažně poškozovat zdraví osob, které odběr provádějí. Pneumatiky mohou být odmítnuty i v případě, že pocházejí od konečného uživatele, kterým je pneuservis či autoservis. Firma nemusí pneumatiky přijmout ani tehdy, pokud jejich množství přesahuje okamžitou kapacitu sběrného dvora.

Místa zpětného odběru pneumatik

Odpadní pneumatiky mohou občané i nadále odevzdávat i na jiných místech zpětného odběru zřízených společností GREEN Logistics CZ nebo provozovatelem kolektivního systému ELT Management Company Czech Republic (Eltma), zejména v pneuservisech a autoservisech na území Prahy.

Kompletní seznam míst zpětného odběru odpadních pneumatik je zveřejněn na internetových stránkách Ministerstva životního prostředí zde.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Magistrát hl. m. Prahy)

zpět na články

inzerce

nahoru