Otevřít menu
Doprava dnes
-

V příštím roce začne oprava Wonkova mostu v Pardubicích, potrvá necelý rok

V následujícím roce chtějí Pardubice zahájit opravu Wonkova mostu, ta by měla trvat 11 měsíců. Během opravy dojde k výměně vnitřních lan, která jsou zkorodovaná. Pardubický kraj začal náklady na opravy přepočítávat na současné ceny, půjde o desítky milionů korun.

15:36 / 3. srpna 2022
 V příštím roce začne oprava Wonkova mostu v Pardubicích, potrvá necelý roki

Foto: Wonkův most v Pardubicích. Zdroj fotky: Pardubický kraj.

V současné době jsou ve hře dvě varianty opravy

Průzkum v roce 2017 prokázal poškození lan, kraj od té doby hledá s odborníky nejvhodnější variantu opravy. " V současné době jsou ve hře dvě varianty opravy. Nosná lana jsou uložená v konstrukci a speciální pěně, která je drží na svém místě. Levnější varianta počítá s odstraněním pěny, výměnou lan a opětovným zapěnováním. Dražší varianta by znamenala vytvořit speciální tunel, ve kterém by byla lana uložena, a dala by se po čase vyměnit bez zdlouhavého procesu odstranění pěny," řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS).

Dražší varianta byla původně odhadovaná na 131 milionů korun, od té doby ale vše výrazně zdražilo. "V současné době tedy necháváme přepočítat hodnotu zakázky v obou variantách, a poté stanovíme způsob opravy," uvedl Kortyš. Zatím se počítá s tím, že stavba by mohla začít příští rok a opravy potrvají 11 měsíců.

V srpnu kraj požádá o vydání stavebního povolení. Zavírat most hejtmanství nebude, jde o frekventovanou cestu. "Doprava bude vedena zúžením jedním pruhem v každém směru. V současné době ale koordinujeme postup s magistrátem, který plánuje opravu mostu v ulici kpt. Bartoše. Je jasné, že pro dopravu v krajském městě by uzavření nebo omezení provozů na obou těchto mostech zároveň, bylo velice problematické," dodal Kortyš.

Dříve k této stavbě hejtman Pardubického kraje Martin Netolický pronesl: „Po odborném posouzení již víme, že oprava havárie včetně některých preventivních opatření přijde kraj řádově na 20 – 30 milionů korun.Význam mostu pro krajské město je zcela mimořádný." Kraj ale počítá s přepočtem nákladů, které budou k aktuální situaci pravděpodobně vyšší.

Wonkův most v Pardubicích byl postaven v letech 1956 - 1959, přičemž lana v něm slouží do počátku 80. let, a proto je jejich výměna potřebná.

Publikoval: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

 

zpět na články

inzerce

nahoru