Otevřít menu
Doprava dnes
-

V rámci ostravské noční bezpečnostní akce byl z přepravy vyloučen každý šestý cestující

Plánovanou bezpečnostní akci provedli asistenti přepravy Dopravního podniku Ostrava ve spolupráci se strážníky Městské policie Ostrava v noci z pátku 21. října na sobotu 22. října 2022. Tříčlenné týmy kontrolovaly pasažéry od večerní 20. hodiny do 3. hodiny ranní na tramvajových linkách v centru Ostravy.

15:23 / 25. října 2022
V rámci ostravské noční bezpečnostní akce byl z přepravy vyloučen každý šestý cestujícíi

Foto: www.sdp-cr.cz

Deset asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a šest strážníků Městské policie Ostrava (MPO) rozdělených do tří skupin zkontrolovalo celkem 1 626 cestujících ve 46 spojích v úseku zastávek Křižíkova – Karolina.

Za nedodržování smluvních přepravních podmínek bylo z přepravy vyloučeno 263 pasažérů, tedy každý šestý. „Nejčastějším důvodem pro vyloučení z přepravy byla jízda bez platného jízdního dokladu. U devíti cestujících šlo o vyloučení pod vlivem alkoholu. V řadě případů jsme cestujícím umožnili nákup jízdného přímo ve voze,“ informoval o výsledcích akce Martin Alexandr Kopec, asistent přepravy DPO.

Z průzkumů podniku podle generálního ředitele a předsedy představenstva DPO Daniela Moryse dlouhodobě vyplývá, že asistenti přepravy DPO jsou cestujícími vnímáni jako symbol bezpečí. „Chceme, aby je v našich tyrkysových vozech vídali co nejčastěji, a proto budeme v akcích rozhodně ještě pokračovat. Můžu prozradit, že v listopadu máme v plánu dokonce akci v rozšířené podobně provádět více dní za sebou,“ uvedl Daniel Morys.

Asistenti přepravy zvyšují v ostravské městské hromadné dopravě pocit bezpečí už pět let. Jejich práce je pozitivně hodnocena i samotnými cestujícími. Pomáhají při nastupování a vystupování handicapovaným cestujícím i maminkám s kočárky. Asistenti také poskytují informace týkající se cestování v hromadné dopravy ve spojích ostravského dopravního podniku; ve spolupráci s městkou policií potom dohlížejí na dodržování přepravních podmínek.

Dopravní podnik Ostrava aktuálně zaměstnává více než čtyři desítky asistentů přepravy.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: www.sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru