Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ve Dvoře Králové mají sdílená kola, ve Vrchlabí je chystá Škoda Auto

Lidé v šestnáctitisícovém Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku mohou ode dneška využívat sdílená jízdní kola. Na 15 místech si mohou půjčit 50 bicyklů. Prvních 15 minut jízdy je díky dotaci od města zdarma. V polovině května projekt sdílených kol odstartuje ve Vrchlabí, kde za ním finančně i organizačně stojí Nadační fond Škody Auto.

11:13 / 3. května 2022
Ve Dvoře Králové mají sdílená kola, ve Vrchlabí je chystá Škoda Autoi

Foto: kralovedvorsko.cz

Ve Dvoře Králové bude v květnu a v červnu půjčování kol ve zkušebním režimu. Následně radnice vše vyhodnotí a rozhodne, zda bude sdílená kola dál podporovat. "Věřím, že sdílená kola budou ve městě využívána, pokud ne, projekt ukončíme," uvedl starosta Jan Jarolím (ANO). Město za první dva měsíce půjčování kol zaplatí 100.000 Kč bez DPH.

Službu sdílených kol ve Dvoře Králové nabízí společnost nextbike Czech Republic, která kola k půjčení provozuje v řadě měst v Česku. "Sdílená kola by měla doplnit systém veřejné dopravy a fungovat jako jednoduchý nástroj, jak se rychle, zdravě a ekologicky dopravovat po městě," uvedl Jarolím. Po vyčerpání 15 minut zdarma bude při jednorázové výpůjčce stát dalších 45 minut 18 korun a pak bude za 18 korun každých dalších 30 minut. Půjčení na celý den bude maximálně za 150 korun.

Škoda Auto již službu sdílených kol podporuje v lokalitách svých závodů v Mladé Boleslavi a Kvasinách na Rychnovsku. I ve Vrchlabí bude díky příspěvku Nadačního fondu Škoda Auto prvních 15 minut jízdy zdarma, každá další půlhodina bude za 16 korun. Ve Vrchlabí bude v nabídce 40 městských kol, uvedla dnes Škoda Auto v tiskové zprávě. Službu bude zajišťovat firma nextbike Czech Republic.

Firma nextbike Czech Republic nabízí v Královéhradeckém kraji sdílená kola i v Hradci Králové. Půjčování je v krajském městě zatím bez dotace, každých 30 minut výpůjčky stojí 24 korun.

Hradecká radnice se však snaží zavést tuto službu v první čtvrthodině zdarma. V březnu vypsala výběrové řízení na provozovatele služby sdílených kol s tím, že první čtvrthodinu půjčení bude dotovat. Do tendru se však nikdo nepřihlásil. Město proto řízení vypsalo znovu se zvýšenou dotací na poskytnutí kola zdarma v první čtvrthodině z deseti na 16 korun. Do projektu chce město vložit až dva miliony korun za rok provozu.

Publikoval: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru