Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ve Dvoře Králové nad Labem po více než 20 letech zdražují parkovné

Od dnešního dne se ve Dvoře Králové na Trutnovsku zdražuje parkovné. Za každou půlhodinu řidiči zaplatí 10 Kč místo dosavadních 5 Kč. Nově však bude první půlhodina parkování zdarma.

19:09 / 6. března 2023
Ve Dvoře Králové nad Labem po více než 20 letech zdražují parkovnéi

Foto: Parkovací automaty ve Dvoře Králové nad Labem už nebudou tisknout papírové lístky. Zdroj: Město Dvůr Králové nad Labem

V šestnáctitisícovém Dvoře Králové nad Labem se od dnešního dne mění výše parkovného. Město přistoupilo ke změně z důvodu rostoucích nákladů na provoz a údržbu parkovacího systému. Ceny za parkování radnice neměnila od roku 2002. První půlhodina je nově pro řidiče zdarma, za každou další zaplatí 10 Kč místo dosavadních 5 Kč.

Další změnou je pro řidiče to, že do nedávno pořízených parkovacích automatů musí řidiči povinně zadávat registrační značku auta. Parkovací lístek si ale tisknout nebudou, protože kontrola probíhá elektronickou cestou. „I pro půlhodinu stání zdarma však bude nutné do parkomatu kvůli kontrole zadat značku vozidla,“ uvedla Miroslava Kameníková, mluvčí města Dvůr Králové nad Labem.

Při úhradě parkovného prostřednictvím SMS zprávy, mobilní aplikace nebo platební kartou je možné hradit pouze hodinový tarif s tím, že první hodina bude za 10 Kč a každá další za 20 Kč. Město provedlo změny i v systému předplaceného dlouhodobého parkování. Roční a půlroční parkovací karta má nyní jednotnou cenu pro obyvatele města i ostatní veřejnost a je za 2 500 a 1 300 Kč. Dosud rezidenti platili za rok 2 000 Kč a za půl roku 1 000 Kč, veřejnost pak 2 400 a 1 200 Kč. Radnice zvýšila cenu i za týdenní a měsíční parkovací karty. Ta pro všechny nově stojí 300 a 700 Kč místo dosavadních 100 a 300 Kč. Zmíněné parkovací karty jsou nyní už jen ve virtuální podobě v elektronickém systému.

Město do budoucna plánuje zpoplatnit parkování v centru města v Rooseveltově ulici, na náměstí T. G. Masaryka a v ulici Palackého. Například na náměstí T. G. Masaryka je parkování zatím omezeno jednou hodinou. „Na těchto místech budou parkovací automaty nainstalovány pravděpodobně ve druhé polovině letošního roku. Do té doby zde bude možné parkovat za stejných podmínek jako doposud,“ informoval Jan Jarolím, starosta města Dvůr Králové nad Labem.

Za loňský rok eviduje Dvůr Králové nad Labem příjem z parkování 1,35 milionů Kč.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru