Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vedra ovlivní i výjezdy parních lokomotiv! České dráhy je nebudou nasazovat

České dráhy kvůli vysokým teplotám omezí nasazování parních lokomotiv u víkendových nostalgických jízd. Nahradí je historické motorové lokomotivy, například legendární „Bardotka“ ze 60. let minulého století.

20:12 / 20. července 2022
Vedra ovlivní i výjezdy parních lokomotiv! České dráhy je nebudou nasazovat i

Foto: Ilustrační fotka parní lokomotivy Šlechtična 475.179 (zdroj: YouTube).

Podle mluvčího Českých drah Petra Štáhlavského zatím neevidují nějaké významnější vlivy tropických teplot na provoz. „Vzhledem k tomu, že budou tropické teploty pokračovat i v dalších dnech a nadále platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), nemůžeme vyloučit případné vlivy extrémně vysokých teplot na provoz v příštích dnech,“ nezastírá. 

Co vše mohou tropické vysoké teploty na dráze způsobit? „Může se jednat například o přehřátí techniky a nutnost jejího dočasného odstavení a ochlazení, aby nedošlo k jejímu poškození, o závady na přetížených klimatizačních jednotkách a podobně,“ dodal mluvčí Českých drah.

Ani Správa železniční dopravní cesty podle mluvčí Nely Friebové neeviduje žádné mimořádné události. „Při předpokládané teplotě kolejnic vyšší než 40 stupňů Celsia se na hlavních kolejích zavádějí kontrolní jízdy, případně obchůzky,“ uvedla s tím, že se kontroly zaměřují na rozpracované úseky nebo úseky v horším stavu.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru