Otevřít menu
Doprava dnes
-

Veterány čekají od září změny

Majitelé historických automobilů by si měli pohlídat několik důležitých novinek. Od 1. září letošního roku musí například historická vozidla absolvovat technickou prohlídku na stanicích STK. Provozovatelé veteránů si také budou moci registrovat vůz nejen v místě svého bydliště.

9:09 / 18. března 2023
Veterány čekají od září změnyi

Foto: Největší změny čekají veterány hlavně v STK. Zdroj: pixabay.com

Od 1. září 2023 je pro majitele historických vozů přichystána spousta změn. Tou největší bude povinnost projít s historickým vozidlem technickou kontrolou. V první řadě je nutné se s vozidlem dostavit na jakoukoliv autoklubovou testovací komisi, která ověří historickou původnost vozidla. Komise následně vystaví protokol o testování vozidla, se kterým se provozovatel dostaví k technické kontrole. Pokud dopadne kontrola úspěšně, může provozovatel vozidla nechat historický vůz zapsat do registru historických a sportovních vozidel. Vozidlo, jež nebude mít platnou technickou kontrolu a testovací původnost, nemůže být zapsané v registru sportovních a historických vozidel.

Při technické prohlídce bude samozřejmě respektován různý stupeň technického pokroku vzhledem k času uvedení do provozu.

Za tímto účelem byly vytvořeny tři kategorie veteránů:
A) novodobá historická vozidla (od 1. 7. 1972),
B) poválečná vozidla (od 1. 7. 1953 do 30. 6. 1972),
C) předválečná a válečná vozidla (do 30. 6. 1953).

Nová opatření by se neměla nijak dotknout pravomocí veteránských klubů. Ty budou dále moci provádět testování na historický původ vozidel.

Provozovatelé historických automobilů si také budou moci registrovat vozidlo nejen v místě bydliště, ale i na dalších 14 místech obcí s rozšířenou působností v jednotlivých krajích a v Kolíně. Zároveň s tím se prodlužuje lhůta u testování veteránů ze dvou na pět let.

Část novely platí již nyní a vztahuje se nejen na řidiče veteránských vozidel. Od 1. 3. 2023 se totiž prodloužila platnost evidenční kontroly z 30 dnů na jeden rok. Začátkem příštího roku pak dojde ke zrušení povinnosti mít velký technický průkaz.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: MD ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru