Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vítěz ŽSR 2023: Technická inovace roku

V dnešním článku Vás seznámíme s vítězem další kategorie soutěže Železniční stavba roku. Cenu Technická inovace roku vyhrála rekonstrukce historických sálů Praha hl. n.

12:34 / 26. března 2024
Vítěz ŽSR 2023: Technická inovace rokui

Foto: Kategorii Technická inovace roku vyhrála rekonstrukce historických sálů Praha hl. n. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz

Rekonstrukce historických sálů Praha hl. n.

V kategorii Technická inovace roku se stala vítězem rekonstrukce historických sálů Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží. Původní objekt byl postaven mezi lety 1901 až 1909. Během opravy budovy došlo ke zrestaurování Fantova sálu, Sloupového sálu, chodby, kavárny a VIP salonku podle původního návrhu Josefa Fanty. Stavbaři také eskalátorem propojili historické sály se severním podchodem. V sousedství dolní části kavárny pak vznikla nová komerční jednotka.   

V roce 2021 byla zahájena celková rekonstrukce vnitřních prostor památkově chráněného objektu, která přímo navázala na obnovu fasády a střechy hlavního nádraží. Rekonstrukce vnitřních prostor Fantovy budovy probíhá ve dvou etapách. První etapa se zaměřila na kulturní sály v severní části Fantovy budovy a přilehlé prostory v prvním patře a mezaninu. V rámci stavby vznikla také důležitá propojení s novou odbavovací halou a podchody, a to s využitím nových výtahů i schodišť, což zásadním způsobem zlepšuje bezbariérovou přístupnost celé budovy. Druhá etapa se pak zaměří na interiéry ve vyšších patrech a v jižní části budovy.

Všechny veřejně přístupné prostory ve všech podlažích se postupně opravují za úzké koordinace s orgány státní památkové péče s maximální snahou přiblížit se jejich původní podobě.

Dodavateli stavby byly společnosti STRABAG Rail a.s. a Avers spol. s r.o.

Publikovala: Lucie Sogelová

Vítěz ŽSR 2023: Technická inovace roku Foto: Rekonstrukce vnitřních prostor probíhá ve dvou etapách. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz. Vítěz ŽSR 2023: Technická inovace roku Foto: V rámci projektu došlo např. k opravě Sloupového sálu. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru