Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vltavské vodní cesty na jihu Čech čekají investice za tři miliardy Kč

Vltavská vodní cesta v jižních Čechách se může těšit na těšit  hojný rozvoj. Byly zveřejněny plány na investici do její modernizace za více než tři miliardy Kč.

17:42 / 20. srpna 2022
Vltavské vodní cesty na jihu Čech čekají investice za tři miliardy Kči

Foto: vodarenstvi.cz

Mezi chystané investice za víc než tři miliardy Kč patří i proměna kulturního domu Slavie v Českých Budějovicích nebo nová budova Alšovy jihočeské galerie. Chystá se také nová plavební komora na Jiráskově jezu v Budějovicích, jež by měla stát přes půl miliardy korun. "Jen investice do vodních staveb budou kolem miliardy," řekl předseda destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko David Šťastný.

Povodí Vltavy plánuje řadu investic. Prodlouží třeba plavební komoru Kamýk, v plánu je i lodní zdvihadlo na Orlíku. Plavební komora Kamýk se prodlouží o 13 metrů. Bude měřit  45 metrů. Podnik má již územní rozhodnutí, práce plánuje na roky 2025 až 2027. Nové lodní zdvihadlo na Orlíku by pak umožnilo přepravovat lodě až 38 metrů dlouhé. "Je hotová dokumentace pro územní řízení," řekl Tomáš Kendík z ředitelství Povodí Vltavy. Teď se staví bezpečnostní přeliv na hrázi, kvůli kterému klesla hladina Orlíku až o deset metrů, když Povodí Vltavy začalo vypouštět vodu z přehrady.

Další investice chystá Ředitelství vodních cest (ŘVC). Příští rok zmodernizuje přístaviště v Purkarci, kde bude nové přístavní molo pro osobní lodní dopravu. Plánuje rovněž lodní zdvihadlo Slapy s nosností do 300 tun, stavět se bude zřejmě mezi lety 2025 až 2028. ŘVC vybuduje také několik přístavišť pro malá plavidla ve středních a jižních Čechách, jedno z prvních bude v Davli. Všechna chce stihnout postavit do roku 2026, řekl Václav Straka z ŘVC.

Autor: Karel Geba (čerpáno z ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru