Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vrtulníky přepravily z Moravy k ukrajinské hranici přes devět tun materiálu

Vrtulníky, které se zapojily do akce nazvané Letadla pomáhají, přepravily od začátku března z Moravy k hranicím Slovenska s Ukrajinou přes devět tun materiálu. Část humanitární pomoci zůstala na místě, zbytek zamířil přímo na ukrajinské území. Šlo především o léky, zdravotnické vybavení a hygienické potřeby.

13:11 / 13. dubna 2022
Vrtulníky přepravily z Moravy k ukrajinské hranici přes devět tun materiálui

Foto: LR Airlines (wikipedie).

Jeden let pak posloužil k urychlenému dodání jídla, kterého začal být na hranici kvůli váznoucímu zásobování nedostatek, uvedl v dnešní tiskové zprávě vedoucí akce Marek Vašťák.

Dvojice vrtulníků značek Sikorsky S-76 a Bell 206 letěla k hranici Ukrajiny dohromady desetkrát. V sedmi případech z Kunovic na Uherskohradišťsku, v dalších třech z Brna. „Helikoptéry převážely především urgentně potřebný náklad. Co mohlo počkat, dorazilo na hranici později kamionem,“ uvedl koordinátor letecké pomoci Martin Hrabec.

Na zpáteční cestě do České republiky vrtulníky přepravovaly obyvatele Ukrajiny prchající před válkou. „Často šlo o lidi se zhoršenou pohyblivostí či zdravotními problémy. Převáželi jsme například muže po operaci hlavy, děti s poruchou autistického spektra nebo po dětské mozkové obrně či těhotné ženy. Dohromady šlo asi o 80 osob,“ uvedl Vašťák.

Společnost LR Airlines zřídila transparentní účet 


Při posledních letech piloti podle organizátorů letecké pomoci přepravili téměř tři tuny zdravotnického materiálu včetně dvou ultrazvuků. „Jeden pro nemocnici v Dubnu, která se nachází mezi Lvovem a Kyjevem a bylo v ní mnoho zraněných, druhý pak zamířil přímo do Kyjeva,“ uvedl Hrabec. Vzhledem k postupnému přesunu bojů na východ Ukrajiny a změně dopravní i bezpečnostní situace budou podle něj další potenciální lety vypravovány pouze ve skutečně urgentních případech podle potřeb krizových a koordinačních center.

Transparentní účet zřízený Charitou Uherské Hradiště, na kterém se na leteckou pomoc od 9. března do 8. dubna nastřádalo 468 930 Kč, již slouží jiným účelům. Pro potřeby iniciativy Letadla pomáhají zřídila společnost LR Airlines nový transparentní účet 123-6731600277/0100. Organizátoři poděkovali všem, kteří projekt finančně, materiálově a ideově podpořili a zapojili se do pomoci obyvatelům Ukrajiny.

 

Publikoval: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru