Otevřít menu
Doprava dnes
-

Výcvikové centrum provizorních mostů v Kojetíně přivítalo ministra dopravy!

Ministr dopravy ČR Martin Kupka navštívil ve čtvrtek 15. září výcvikové středisko Ministerstva dopravy v Kojetíně. To se specializuje na výcvik ve stavbě provizorních silničních a železničních mostů. V rámci návštěvy se seznámil se stavem střediska a jeho technickými možnostmi.

8:21 / 16. září 2022
Výcvikové centrum provizorních mostů v Kojetíně přivítalo ministra dopravy!i

Foto: Ministr dopravy ČR Martin Kupka navštívil výcvikové centrum provizorních mostů v Kojetíně (zdroj fotky: Ministerstvo dopravy).

Martin Kupka mimo jiné zhlédl i zkušební vysunutí provizorní mostní konstrukce přes řeku Moravu. „Výcvikové středisko v Kojetíně představuje významný příspěvek k tomu, aby česká dopravní infrastruktura byla odolná a připravená na krizové stavy. V Kojetíně jsou připraveny k nasazení desítky provizorních mostních konstrukcí, od těch největších, až třeba po provizorní lávky pro pěší," uvedl po návštěvě ministr dopravy Martin Kupka. 

Výcvikové středisko se zaměřuje nejen na výcvik ve stavbě silničních a železničních mostních provizorií, ale také je zaměřeno na podpěrné konstrukce, pontonové mosty a pracovní soulodí či lávek pro pěší. Věděli jste, že provizorní mosty jsou v České republice běžně používány na silnicích při provozních opravách stávajících či výstavbě nových stálých mostních objektů? 

Hlavní účely střediska? Praktický výcvik a použití materiálů

Provizorní mosty jsou také systémově předurčeny pro řešení rychlé dočasné obnovy mostů poškozených povodněmi, případně jinou krizovou situací. Výcvikové středisko funguje v Kojetíně už od roku 1979, Ministerstvo dopravy ho spravuje od roku 1993.  

Výcvikové středisko v Kojetíně poskytuje výcvikové služby nejen složkám Integrovaného záchranného systému, ale i třeba studentům dopravních fakult, kteří se zde mohou seznámit s praktickou stránkou výstavby prozatímních mostních konstrukcí. Zkušenosti zde ale získávají i například příslušníci Armády České republiky, stavební firmy nebo partneři z okolních zemí. V letošním roce se ve výcvikové středisku uskutečnilo 11 akcí se zaměřením na praktický výcvik a použití materiálů provizorních mostů.

 

Autor: Filip Červinka (Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

Výcvikové centrum provizorních mostů v Kojetíně přivítalo ministra dopravy! Foto: Ministr dopravy ČR Martin Kupka navštívil výcvikové centrum provizorních mostů v Kojetíně (zdroj fotky: Ministerstvo dopravy)..
zpět na články

inzerce

nahoru