Otevřít menu
Doprava dnes
-

Výpadek na polské železnici způsobila softwarová chyba. Dráhy obnovily provoz

V Polsku včera vpodvečer obnovila provoz všechna centra řízení železniční dopravy zasažená dřívější poruchou. Ta způsobila mnohahodinová zpoždění dálkových i regionálních vlaků. Informovaly o tom Polské státní dráhy (PKP). Komplikaci způsobila softwarová chyba signalizačních systémů, jež kromě Polska v menší míře zasáhla i Itálii a některé asijské země. Uvedl to podle agentury AFP francouzský výrobce vlaků Alstom, který za systémy zodpovídá.

6:02 / 18. března 2022
Výpadek na polské železnici způsobila softwarová chyba. Dráhy obnovily provozi

Foto: pixabay.com

"Do 18:00 technici a zástupci výrobce obnovili fungování posledních pěti místních řídících center... Obnovuje se provoz vlaků podle jejich jízdních řádů," uvedla společnost PKP. Doplnila ještě, že podle firmy Alstom způsobilo problémy s fungováním řídících systémů chybné formátování času. Zástupci společnosti ujistili, že nešlo o kyberútok a že na železnici nebyla ohrožena bezpečnost.

V Polsku byl rozsah výpadků téměř celostátní. Pokrýval okolo 820 kilometrů železnice, sdělil včera dopoledne na tiskové konferenci Miroslaw Skubiszyński z vedení PKP.

Problémy zaznamenala také italská železnice. Provoz na trati mezi Římem a Florencií se podařilo postupně obnovit od devíti hodin ráno. Výpadky se týkaly i Indie a Thajska, sdělil Alstom. Tamní železnice se ale rychle vrátily k běžnému provozu.

Na české železnici podobné problémy jako v Polsku hlášeny nebyly.

Tato technická porucha zasáhla Polsko v době, kdy vlaky slouží jako klíčový dopravní prostředek pro tisíce lidí z Ukrajiny prchajících do bezpečí ze země zasažené válkou. Do Polska od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišly na dva miliony běženců.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru