Otevřít menu
Doprava dnes
-

Výrazné zdražení paliv opět posílilo zájem o plošné ceny. V současnosti lze ušetřit i 6 Kč na litru benzínu

Plošné ceny benzínu a nafty zpravidla odráží aktuální vývoj na trzích. Díky tomu nastávaly v letošním prvním a cenově velmi turbulentním pololetí situace, kdy bylo možné kupříkladu v celé síti Shell tankovat za nižší cenu než u nejlevnějších diskontních čerpaček.

17:49 / 23. července 2022
Výrazné zdražení paliv opět posílilo zájem o plošné ceny. V současnosti lze ušetřit i 6 Kč na litru benzínu

V době extrémních cenových výkyvů ale nastávají také opačné situace. Nákupní aliance Axigon, která letos zaznamenala opět růst ve využití tohoto konceptu, nicméně umožňuje podnikatelům „přepnout“ tankovací kartu v případě potřeby z plošných cen na klasickou pevně danou slevu. 

Plošné ceny paliv jsou dlouhodobě pod cenovým průměrem trhu a úspora oproti standardním cenám čerpacích stanic běžně dosahuje i několik korun na litru paliva. Ve srovnání s obvyklou pevnou slevou ze stojanových cen konkrétní čerpací stanice spočívá výhoda plošné ceny především v tom, že platí univerzálně v dané síti čerpacích stanic, bez ohledu na lokální cenové výkyvy.

Například na cenově výrazně nadprůměrných dálničních čerpačkách zaplatí zákazník i po klasické slevě stále mnohem více, než jsou průměrné ceny. S plošnou cenou je mu však garantována stejná cena platná v dané síti kdekoliv ve zbytku republiky. „Aktuálně stojí benzín i nafta v průměru okolo 47 Kč/l, na D1 často 49,90 Kč/l. Plošná cena Naturalu 95 v síti Shell při využití námi poskytovaných tankovacích karet je nyní 43,99 Kč/l. To je při tankování na dálnici úspora téměř 6 Kč na každém litru paliva, tedy 300 Kč na plné 50litrové nádrži,“ přibližuje efekt plošných cen Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která je autorizovaným distributorem tankovacích karet Shell.

Plošné ceny vyhlašované na dané období pro omezený okruh zákazníků byly dříve dostupné zejména velkým podnikům a autodopravcům. „Díky sdružené poptávce v rámci nákupní aliance mohou tento koncept využívat i menší firmy a živnostníci. Axigon s měsíčními odběry přes pět milionů litrů je totiž jedním z největších odběratelů pohonných hmot v Česku,“ říká Damir Duraković a dodává: „Přes veškeré turbulence na trhu registrujeme za první 6 měsíců letošního roku u námi poskytovaných tankovacích karet meziroční růst odebraných pohonných hmot o 20 %.”

Z údajů nákupní aliance Axigon dále vyplývá, že téměř 90 % odběrů pohonných hmot je právě v režimu plošné ceny a tento podíl rok od roku roste. Zbytek připadá na standardní slevu z totemových cen. I tento model může mít však stále svůj význam. Typicky u lokálních čerpacích stanic, které například kvůli konkurenci omezili svou marži na minimum. Ceny mohou být na dané čerpačce tak nízké, že se výhoda plošné ceny vytrácí a je lepší využít klasickou slevu z totemových cen.

Nicméně během nedávných cenových turbulencí docházelo i k výkyvům, kdy plošná cena nakrátko vystoupala nad úroveň běžných cen na stojanech čerpacích stanic. „Zatímco standardní ceny pro koncové zákazníky mají vždy určitou setrvačnost, plošné ceny reflektují aktuální vývoj na trzích. Logickým důsledkem je jednak to, že plošné ceny zejména v posledních měsících několikrát poklesly i pod úroveň tradičně nejlevnějších čerpaček. A naopak – krátkodobě byly výš než běžné stojanové ceny,“ popisuje Damir Duraković. „Držitelům našich tankovacích karet nicméně umožňujeme ‚přepnout‘ kartu z režimu plošné ceny do režimu pevné slevy z totemové ceny, čímž lze dosáhnout na reálnou úsporu i v období nedávných cenových veletočů,“ dodává Damir Duraković s tím, že sleva ze stojanových cen činí v síti Shell pro firmy sdružené v Axigonu 1,20 Kč/l.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: TZ Axigon)

 

zpět na články

inzerce

nahoru