Otevřít menu
Doprava dnes
-

Výroční setkání ACRI: Český železniční průmysl má za sebou velmi náročný rok, čeká ho i výzva

Na konci listopadu se uskutečnilo každoroční Výroční setkání skupiny ACRI, kde nechyběli zástupci členských firem a důležití hosté jako ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Na setkání proběhlo ohlédnutí za celým rokem 2022! Co na setkání zaznělo?

7:36 / 5. prosince 2022
Výroční setkání ACRI: Český železniční průmysl má za sebou velmi náročný rok, čeká ho i výzvai

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ACRI.

Česká železnice letos i rostla

Česká železnice byla v roce 2022 jako na houpačce. Musela se vypořádat s dopady zvyšování cen vstupních materiálů a energií. Tyto skutečnosti dopadly ještě z nedávné covidové pandemie a ukrajinského konfliktu. Došlo také na rozpady dodavatelských řetězců. Ale česká železnice letos i rostla. „Velmi významný je podíl exportu, který v loňském roce dosáhl 58 procent. Dokazuje to, že české firmy nabízejí v tomto náročném odvětví inovativní a konkurenceschopné výrobky a služby“, uvedla generální ředitelka ACRI Marie Vopálenská.  

„Byl bych rád, aby to, co se bude odehrávat v příštím roce, byl pro českou železnici dobrý film, aby to byl trhák, aby v něm jedna pozitivní scéna střídala druhou. Přes všechny komplikace si troufnu tvrdit, že k tomu máme dobře nakročeno,“ řekl na setkání ACRI ministr dopravy Martin Kupka. Chystá se mnoho změn v oblasti investic, a to díky novému rozpočtu pro rok 2023. „Všechno asi nebude jednoduché, to na železnici nemůže být nikdy, ale jsem přesvědčený o tom, že to bude mít pozitivní směr a ten je na železnici nepochybně důležitý,“ doplnil. Vypíchl také, že je důležité, aby všichni dopravci dokázali zkvalitňovat své služby, aby jezdili se stále lepšími a lepšími vozidly, aby česká železnice byla spolehlivá, bezpečná a dochvilná. „To je téma příštího roku jak pro České dráhy, tak pro Správu železnic, tak pro vás jako dodavatele. Věřím, že se nám podaří udělat opravdu viditelný krok správným směrem,“ uvedl Martin Kupka.

Generální ředitel Českých drah Martin Krapinec připomněl, že to, jak vypadá české železnice, je do jisté míry výsledkem práce českých firem.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ACRI)

zpět na články

inzerce

nahoru