Otevřít menu
Doprava dnes
-

Výstavba dálnice D6 u Hořoviček byla zahájena

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) zahájilo výstavbu dálnice D6 u Hořoviček. Po dokončení prací bude tato dálnice prodloužena až na hranice Středočeského kraje. Výstavba dálničního obchvatu Hořoviček by měla být hotová v roce 2025.

16:41 / 29. března 2023
Výstavba dálnice D6 u Hořoviček byla zahájenai

Foto: Včera byla zahájena stavba další části D6. Zdroj: MD ČR

Během včerejšího dne došlo k zahájení výstavby nového dálničního úseku u obce Hořovičky. Je to těsně po zahájení sousedního úseku u Hořesedel. „Na dálnici D6 tak nyní budou ve výstavbě celkem tři úseky a po zahájení výstavby mezi Lubencem a Petrohradem bude na D6 rozestavěno celkem 33 kilometrů dálnice. Není to jen D6, kde je momentálně rekordní rozestavěnost. Aktuálně je rozestavěno 265,2 km dálnic a silnic I. třídy a ve výběrových řízeních na zhotovitele je dalších 85,3 km dálnic a silnic I. třídy,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka. 

Dálniční obchvat Hořoviček z větší části nahradí kapacitně již nedostatečnou silnici I. třídy. Nákladní doprava bude z Hořoviček odkloněna, což výrazně zlepší životní podmínky místních obyvatel. Dále bude zrušena nebezpečná úrovňová křižovatka silnic I/6 a I/27. Tu nahradí nová mimoúrovňová křižovatka. U obce Kolešov pak vzniknou na obou stranách dálnice odpočívky s místy pro parkování a čerpacími stanicemi.

„Stavba navazuje na již zahájené obchvaty Hořesedel a Krupé a v současné době je tedy na dálnici D6 v realizaci souvislý jednadvacetikilometrový úsek. Na přelomu letošního a příštího roku předpokládáme, že přibude do realizace ještě dalších dvanáct kilometrů mezi Petrohradem a Lubencem. Všechny místní obyvatele bych chtěl také ubezpečit, že kaplička blahoslaveného císaře Karla, která se nachází v trase dálnice, bude zachována a dojde pouze k jejímu posunutí,“ řekl Radek Mátl, generální ředitel ŘSD.    

Komunikace D6/ (I/6) je řazena do sítě mezinárodních silnic jako tah E48 a spojuje Prahu s Karlovarským krajem až na hranice s Německem. Vynaložené finanční náklady na výstavbu obchvatu Hořoviček v délce 5,2 km jsou stanoveny na 1 510 milionů Kč bez DPH. Stavba bude spolufinancována z Fondu soudržnosti v rámci Programu Doprava 2021 – 2027.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: MD ČR)

Výstavba dálnice D6 u Hořoviček byla zahájena Foto: Slavnostní zahájení stavby dalšího úseku D6. Zdroj: MD ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru