Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vzdušný prostor pro letadla Ruska kvůli jeho útoku na Ukrajinu zavřou další země

Další evropské země oznámily, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu uzavřou svůj vzdušný prostor pro ruská letadla. Nově tak učiní Německo, Finsko, Švédsko, Dánsko, Irsko či Belgie. O celounijním zákazu pro ruská letadla budou nejspíš dnes večer jednat i ministři zahraničí EU. Mají také hovořit o dalších možných sankcích vůči Rusku.

15:01 / 27. února 2022
Vzdušný prostor pro letadla Ruska kvůli jeho útoku na Ukrajinu zavřou další země i

Foto: pixabay.com

V noci na dnešek oznámil finské uzavření vzdušného prostoru pro ruská letadla na Twitteru ministr dopravy Timo Harakka. Rusko patrně zareaguje stejným krokem, jako v případě dalších evropských zemí.

"Pokud Rusko zavře svůj vzdušný prostor pro finská letadla, bude to mít výrazný dopad na lety (společnosti) Finnair a prakticky to zastaví naši dopravu do Asie," uvedla dnes agentuře Reuters mluvčí společnosti Finnair. Podle ní by oblétání ruského vzdušného prostoru prodloužilo lety tak, že by to nebylo finančně únosné.

Litva, Lotyšsko a Slovinsko oznámily uzavření svého nebe pro ruská letadla v sobotu. Stejný krok má v plánu Estonsko a také Německo. Německý ministr dopravy Volker Wissing dal v sobotu úřadům pokyn, aby se připravily na zákaz letů ruských strojů. Agentura DPA dnes s odvoláním na Ministerstvo dopravy napsala, že uzavírka začne v 15:00 SEČ a potrvá tři měsíce.

Polsko, Česko, Bulharsko a Rumunsko nechalo uzavřít vzdušný prostor pro ruská letadla už tento týden. Velká Británie s okamžitou platností zakázala přistávat strojům ruského Aeroflotu na svém území již ve čtvrtek, v den zahájení ruského útoku na Ukrajinu. Poté britský ministr dopravy Grant Shapps oznámil, že se zákaz týká také soukromých ruských letounů.

S odvoláním na své zdroje z Bruselu dnes agentura Reuters napsala, že unijní ministři budou zřejmě dnes večer při jednání o zpřísnění sankcí vůči Rusku hovořit rovněž o celounijním zákazu vstupu ruských letadel do vzdušného prostoru EU. Šéfové diplomacií EU jednají virtuálně od 18:00 hodin. Mimořádně se k nim připojí také ministři zahraničí velkých světových ekonomik skupiny G7, tedy navíc činitelé z USA, Kanady a Japonska.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru