Otevřít menu
Doprava dnes
-

Z Dánska do Švédska za 35 minut? Díky Öresundskému mostu zcela hravě

Most přes Öresund spojuje dánské hlavní město Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Most oslavil v roce 2020 dvacáté výročí a je zajisté velkým přínosem dopravy.

19:36 / 6. srpna 2022
Z Dánska do Švédska za 35 minut? Díky Öresundskému mostu zcela hravěi

Foto: Öresundský most (zdroj: wikipedie).

Ke slavnostnímu otevření Öresundského mostu došlo v roce 2000, když královna Margrethe II. a švédský král Karel XVI. Gustav přestřihli pásku při ceremoniálu. Díky tomto mostu trvá cesta z Malmö do Kodaně pouhých 35 minut.

Most je druhým největším pevným mostem na světě. Celkový přejezd měří 16 kilometrů. Součástí trasy je 430 metrů dlouhý, uměle vytvořený poloostrov. Součástí mostu je i tunel měřící přes 3,5 kilometru, jenž vede 10 metrů pod vodou. Most stojí na dvou 240 metrů vysokých pylonech. Horní patro tohoto architektonického skvostu slouží pro automobilovou dopravu. Ve spodním patře jezdí vlaky rychlostí až 130 km/hod.

Zajímavostí Öresundského mostu je zajisté i to, že v jeho nejvyšším místě je koruna vozovky 57 metrů nad vodní hladinou. Za přejezd mostu je poplatek ve výši 64 eur. Most využívá cca 10 tisíc automobilů denně. Za jeden den projede přes most také zhruba 20 tisíc cestujících 280 vlaky, a to díky rychlodráze Kodaň – Malmö.

Myšlenka spojení obou částí pevniny se poprvé objevila už v 19. století a reálné projekty se objevily ve 30. letech 20. století. Myšlenka se ale začala realizovat až závěrem tisíciletí.

 

Autor: Filip Červinka.

Z Dánska do Švédska za 35 minut? Díky Öresundskému mostu zcela hravě Foto: Öresundský most (zdroj: wikipedie).. Z Dánska do Švédska za 35 minut? Díky Öresundskému mostu zcela hravě Foto: Öresundský most (zdroj: wikipedie).. Z Dánska do Švédska za 35 minut? Díky Öresundskému mostu zcela hravě Foto: Öresundský most (zdroj: wikipedie)..
zpět na články

inzerce

nahoru