Otevřít menu
Doprava dnes
-

Za neodjeté spoje na Teplicku hrozí dopravci ČSAD Slaný další pokuty

Další pokuty hrozí společnosti ČSAD Slaný za neodjeté spoje na Teplicku. V poslední době vynechává 30 až 50 linkových autobusů denně. Firma tvrdí, že jí chybí řidiči z Ukrajiny.

9:47 / 7. dubna 2022
Za neodjeté spoje na Teplicku hrozí dopravci ČSAD Slaný další pokuty i

Foto: icomtransport.cz

Včera schválili krajští radní pokuty dopravci za přibližně 650.000 korun. Částku musí ještě potvrdit zastupitelé. Radní současně nedoporučili zastupitelům, aby kraj dopravci odpustil předchozí pokuty za téměř dva miliony. Novináře o tom informoval hejtman Jan Schiller (ANO).

Od začátku loňského prosince zajišťuje linkové autobusy v okrese Teplice společnost ČSAD Slaný. Za neodjeté spoje na konci roku uložil Ústecký kraj dopravci pokuty. "Dopravce požádal o její prominutí, ale jsme proti tomu. Pokud by se situace zlepšila, byli bychom ochotni o tom uvažovat, takto nikoliv," uvedl hejtman.

Částka schválená radními je za spoje, které nejely od 3. ledna do 27. března. Autobusy vynechávají stále. "Ujistili nás, že od 19. dubna bude vše v pořádku," řekl hejtman s tím, že rada také uvažovala o vypovězení smlouvy. "Bohužel by to nic neřešilo, protože než bychom měli výsledek výběrového řízení, museli bychom dopravce požádat, aby dopravu zajistil, a to by mohlo trvat i rok," oznámil hejtman.

Společnost má s krajem uzavřenou smlouvu na deset let. Firma se v prosinci hájila tím, že nastaly problémy s odbavovacím systémem. Také přišla o řidiče, kteří podepsali smlouvy, ale nenastoupili. Následně pak bylo kvůli koronaviru hodně řidičů v karanténě.

Předsedkyně představenstva skupiny ICOM Transport Kateřina Kratochvílová, pod kterou společnost patří, v pátek ČTK sdělila, že situaci s nedostatkem řidičů firma vyřešila náborem Ukrajinců. "Měli jsme už podepsáno 74 smluv, lidé měli nastoupit v březnu, ale bohužel se hranice zavřely, takže nám to situaci znovu zkomplikovalo," uvedla a dále dodala: "Velmi nás věc zaskočila, mysleli jsme, že již vše bude v pořádku."  Podle Kratochvílové přišla firma o zaměstnance i kvůli tomu, že v době vpádu ruských vojsk na Ukrajinu bylo několik mužů na dovolené. "Vrátit zpátky se už nemohli," doplnila.

Informace o tom, které spoje nepojedou, nahlašuje dopravce krajskému úřadu. Cestující se na webu kraje se dozvědí, zda se následující den dostanou autobusem do cílové stanice.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru