Otevřít menu
Doprava dnes
-

Začátkem letních prázdnin se otevře nový most v Olomouci! Bude pojmenován po sochaři Renderovi

Takzvaný most Rejnok přes Moravu na Masarykově třídě v Olomouci, jehož stavba byla součástí protivodňových úprav, bude pro dopravu otevřen 1. července. Bude to první most v Olomouci, který dostane oficiální jméno, přičemž ponese jméno kamenického mistra a sochaře Václava Rendera, jenž vytvořil Sloup nejsvětější Trojice v centru Olomouce.

12:15 / 14. června 2022
Začátkem letních prázdnin se otevře nový most v Olomouci! Bude pojmenován po sochaři Renderovii

Foto: Budoucí most Václava Rendera. Zdroj: Dopravní podnik města Olomouc.

Současně by přitom bylo možné smazat pomyslný dluh města vůči mnoha osobnostem

Město chce napravit dosavadní praxi identifikace mostů na území Olomouce pouze prostřednictvím místních opisů, jako je například most u plynárny či Bristolu. "Už v roce 2020 se proto objevila myšlenka využít aktuální situaci, kdy se v souvislosti se stavbou protipovodňových opatření budují i nové mosty, a najít pro ně oficiální jména. Současně by přitom bylo možné smazat pomyslný dluh města vůči mnoha osobnostem, které se na rozvoji Olomouce podílely, a dosud přitom jejich jméno nenese žádná ulice či náměstí," podotkla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Městská rada a po ní i zastupitelstvo proto projednaly návrh, aby nový most dostal jméno po výrazné a dosud opomíjené osobností. Vybrán byl Václav Render. "Jsem moc rád, že se při hlasování ukázala všeobecná shoda na pojmenování mostu po této osobnosti, napříč politickými stranami a kluby, " uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Oficiální pojmenování Mostu Václava Rendera je naplánováno na čtvrtek 30. června, kdy se na místě setkají zástupci města, Povodí Moravy, stavebních firem i autor architektonického návrhu mostu. "Povzdech o dluhu Olomouce vůči řadě osobností zaznívá vlastně pokaždé, když orgány města rozhodují o pojmenování nových ulic. Charakter nové výstavby přitom jen zřídka umožňuje, aby se o nových názvech rozhodovalo jinde než na periferii," uvedl radní Jan Holpuch (ODS), který oficiální pojmenování mostu na Masarykově třídě inicioval. Zatímco nové ulice vznikají takřka výhradně v nových čtvrtích, mosty nyní byly postaveny i v centru města.

V budoucnu mohou oficiální pojmenování získat i další nové mosty v Olomouci. "Zakládáme tím vlastně novou tradici. Na rozdíl třeba od Prahy a jejich Mánesova, Palackého, Hlávkova a mnoha dalších mostů se ty olomoucké totiž nijak nejmenují. A jsou přitom, alespoň ty přes hlavní tok Moravy, všechny vlastně nové. Vidím to jako příležitost. Těch historických dluhů vůči našim osobnostem máme pořád hodně," dodal Holpuch.

Stavba protipovodňových opatření u centra Olomouce, start tohoto projektu a úpravy tohoto mostu začaly na jaře 2018. Odhadovaná částka se pohybuje okolo 750 milionů korun. Most na Masarykově třídě byl postupně otevřen pro pěší dopravu, přičemž teď se veškeré práce finalizují. Na most by se měla vrátit tramvajová doprava již brzy.

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru