Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zajímavosti ze světa dopravy: Nejrychlejší vlaky na světě? České železnice zaostávají

V dalším díle se zajímavostmi ze světa dopravy se zaměříme na nejrychlejší vlaky, které brázdí po kolejích napříč celým světem. Rychlost Až 350 km/h? Tak rychle dokáží jezdit například vlaky v Číně. 

21:37 / 30. prosince 2021
Zajímavosti ze světa dopravy: Nejrychlejší vlaky na světě? České železnice zaostávajíi

Foto: CRRC Qingdao Sifang Co.

Právě Čína je zemí s nejrychlejší železniční dopravou na světě. V žebříčku dvaceti států s vysokorychlostními vlaky se nachází kromě Japonska, také Itálie, Francie a dokonce i země Afriky nebo Blízkého východu, Česko bychom tam však hledali velmi ztěžka.

Čína disponuje nejrychlejšími vlaky na světě. Tato informace vyplývá to z průzkumu v časopise Railway Gazzette International. První místo si skutečně zaslouží, vlaky G17 a G39 na své trase z Pekingu do Nankingu dokážou dostáhnout rychlosti až 350 km/h. Trasu dlouhou více než tisíc kilometrů „umí“  čínské vlaky zdolat za pouhé tři hodiny a třináct minut. Vlaky z Nankingu či Pekingu do Ťi-nanu jezdí průměrnou rychlostí od 308 do 315 km/h. V České republice je maximální povolená rychlost na tratích 160 km/h. Cestující v naší zemi tedy do práce či na výlet míří téměř dvakrát pomaleji než ti čínští.

Správa železnic vyřeší zvýšení rychlostí výstavbou vysokorychlostních tratí


Pendolino je ale schopné jezdit rychlostí až 230 km/h. Lokomotiva 380 od Škody může dosáhnout rychlosti až 220 km/h. Zatím ale naše vlaky musí jezdit daleko pomaleji kvůli stavu kolejí. Do roku 2025 by měla být především i díky Správě železnic zahájena výstavba vysokorychlostních tratí pro rychlosti nad 250 km/h. Kdo ví, jak rychle v té době už budou jezdit vlaky v Číně.

Druhou nejrychlejší železniční dopravu na světě má Itálie, která vytlačila Francii na třetí místo. Nejrychlejší vlaky obou zemí jezdí průměrnou rychlostí okolo 270 km/h. V první desítce je i africká země - marocké vlaky se po kolejích řítí průměrnou rychlostí 230 km/h.

Stále více zemí buduje vysokorychlostní železniční tratě, které jsou pro životní prostředí příznivější než cestování autem či letadlem, tvrdí Světové ekonomické fórum. Mezi dvaceti státy s nejrychlejšími vlaky patří například i Saúdská Arábie, která pracuje na tom, aby byly do budoucna ještě rychlejší.

 

Autor: Bc. Filip Červinka

zpět na články

inzerce

nahoru