Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zajímavosti ze světa dopravy: Největším robotem planety nákladní vlak?

Jak vypadá největší autonomní robot světa? Není to bojový stroj v podobě tanků, letadel apod., který by se skládal do podoby „transformerů“ jak je známe z fantasy filmů. 

17:03 / 9. listopadu 2021
Zajímavosti ze světa dopravy: Největším robotem planety nákladní vlak?i

Foto: Futurism.com

Leckoho asi překvapí, že největším robotem planety je nákladní vlak. Jedna z největších těžebních společností světa Rio Tinto provozuje plně autonomní vlakový systém AutoHaul, který jezdí v Západní Austrálii.

Robotické vlaky obsluhují celkem 14 dolů, jejichž produkty vozí do čtyřech přístavních terminálů. Rio Tinto tento systém budovali deset let a investovali do něj 916 milionů dolarů (asi 20 miliard 615 milionů Kč). Vlaky jsou monitorovány lidskou posádkou na velkou vzdálenost, z města Perth, které je asi 1 500 km daleko.

Autonomní vlaky obvykle vozí železnou rudu a bývají dlouhé 2,4 kilometru. Jejich zavedení snížilo počet nutných zastávek, při nichž se měnily lidské posádky vlaků. Také se ukázalo, že autonomní vlaky pracují o zhruba 6 procent rychleji než vlaky řízené lidmi. Lidští strojvedoucí totiž ne vždy zcela optimálně přidávají rychlost a brzdí. 

 

Autor: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj futurism.com)

zpět na články

inzerce

nahoru