Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zajímavosti ze světa dopravy: Rekordmanem v letecké dopravě je raketoplán!

V dalším díle, který se zaměřuje na největší rekordy a zajímavosti ze světa dopravy se zaměříme na robustní kolosy v letecké dopravě, populární železniční dopravu a nejvíce chaotickou silnici na světě. Ta se mimochodem nachází v Brazílii. Víte přesně kde? To se dozvíte v článku!

7:39 / 29. září 2022
Zajímavosti ze světa dopravy: Rekordmanem v letecké dopravě je raketoplán!i

Foto: Raketoplán Columbia (zdroj: wikipedia).

Nejrychlejší pilotový letoun atakoval rychlost 30 tisíc km/h

Absolutním rekordmanem z hlediska rychlosti pilotovaného letu není letadlo, nýbrž raketoplán? Americká Columbia dosáhla během návratu z mise při vstupu do atmosféry jen těžko představitelné rychlosti 28 000 km/h. Stranou bychom neměli nechat ani experimentální raketový letoun North American X-15 vyvinutý pro NASA. Ten v současné době drží světový rekord v nejvyšší dosažené rychlosti pilotovaného stroje, kterého dosáhl 3. října 1967 pod vedením Williama J. Knighta. A jedná se o opravdu úctyhodné číslo: ve výšce 31,1 kilometrů letěl rychlostí 7 274 km/h, tedy Mach 6,7.

Vlak je v Indii nesmírně využívaným prostředkem, s luxusem ale nepočítejte

Vlak je pro celou Indii nezastupitelným způsobem přemisťování po souši. Těžko jinak přepravit tak ohromný počet lidí na obrovské vzdálenosti, když silnice se rozpadají pod nohama, letadla jsou drahá a pěšky je vše daleko. S významem železniční dopravy ovšem dalece nekoresponduje její úroveň. Staré lokomotivy obvykle táhnou ještě starší vozy podobné nákladním vagónům pro dobytek. Vlastní místo pod větrákem je nebývalý luxus, který je určený vyšším vrstvám. Zbytek cestujících je rád za jakoukoliv volnou plochu, kde může složit své tělo.

Silniční zácpa trvající 4 hodiny denně!

Jednou z největších nočních můr pro motoristy je brazilské São Paulo. To se řadí k městům s nejhorší dopravní infrastrukturou na světě. Metropole navíc nestačí reagovat na ekonomický růst země – v současnosti totiž na tamní silnice přibude 900 nových aut denně. Tristní situace však panovala už v předchozích letech: 10. června 2009 tak město neuneslo tíhu večerní špičky, doprava zkolabovala a zablokovaných zůstalo 291 km vozovek. Uvolňovaly se přitom jen zvolna a pomalu, ovšem řidiči v São Paulu jsou na průtahy zvyklí. V zácpě stráví průměrně čtyři hodiny denně.

 

Autor: Filip Červinka.

Zajímavosti ze světa dopravy: Rekordmanem v letecké dopravě je raketoplán! Foto: Přeplněný vlak v Indii (zdroj: wikipedia).. Zajímavosti ze světa dopravy: Rekordmanem v letecké dopravě je raketoplán! Foto: Zácpa na silnici v São Paulu (zdroj: wikipedia)..
zpět na články

inzerce

nahoru