Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zajímavosti ze světa: V Saúdské Arábii přestaví vysloužilou plošinu na zábavní park

Většina zemí na světa se snaží omezit závislost na ropě Výjimkou není ani Saúdská Arábie, kde se chystají k velkému husarskému kousku. Jednu z ropných plošin, která není v provozu, najdou alternativní využití. 

17:45 / 1. listopadu 2021
Zajímavosti ze světa: V Saúdské Arábii přestaví vysloužilou plošinu na zábavní parki

Foto: profimedia

Ropnou plošinu v Perském zálivu o rozloze 150 tisíc metrů čtverečních totiž přestaví na adrenalinový zábavní park. Už samotná doprava do zmiňovaného zábavního parku má být pořádně adrenalinová Návštěvníci totiž nastoupí na jachtu, trajekt nebo vrtulník, jinak se na plošinu nedostanou. V samotném areálu pak lidé mohou očekávat tři hotely s více než osmi sty pokoji nebo až jedenáct restaurací. Ty budou spojovat desítky mostů a schodišť. Takto o tom Informoval portál Arch Daily.

Areál ponese název The Rig, který lze přeložit jako Plošina. Návštěvníci se budou moci těšit na tobogány s divokými bazény nebo bludiště s horskými drahami. V každém parku se nachází většinou i obrovité ruské kolo, výjimkou nebude ani areál The Rig, kde budou i vodní skútry a zájemci se mohou těšit i na paragliding, bungee jumping nebo potápění.

A kdo vlastně stojí za celým „megalomanským“ projektem? Jedná se o Saúdský veřejný investiční fond, jenž plánuje areál postavit během několika příštích let. Přesné datum dokončení nebo dokonce zahájení provozu tohoto projektu ale představitelé fondu zatím neoznámili.

Největší znečišťovatel ovzduší chce čím dál více investovat do ochrany životního prostředí


Možná se to zdá jako nemožné, ale cílem projektu má být větší propagace těžby ropy. Fond plánuje přilákat turisty z celého světa s cílením především na obyvatele Perského zálivu. S největšími přívaly návštěv se počítá ze států jako je Katar, Omán nebo Spojené arabské emiráty. Podaří se Fondu docílit až na stamiliónové návštěvy ročně? To se teprve uvidí, projekt však má splňovat i přísné globální ekologické standardy.

Saúdská Arábie patří dlouhodobě mezi největší exportéry ropy na světě. Je navíc stěžejním členem Organizace zemí vyvážejících ropu. Země postupuje ruku v ruce s ekologickým vývojem a v minulých dnech oznámila masivní investice do projektů na ochranu životního prostředí. Na tyto projekty chce v příštích letech vynaložit přes miliardu dolarů, což je v přepočtu asi 22 miliard korun.

Příjemným paradoxem je, že jeden z největších znečišťovatelů ovzduší na světě chce dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2060. Exporty ropy však země podle všeho neomezí. Tamější ropná společnost Aramco chce do roku 2027 zvýšit denní těžbu z 12 až na 13 miliard barelů!

 

Autor: Bc. Filip Červinka

Zajímavosti ze světa: V Saúdské Arábii přestaví vysloužilou plošinu na zábavní park Foto: profimedia. Zajímavosti ze světa: V Saúdské Arábii přestaví vysloužilou plošinu na zábavní park Foto: profimedia. Zajímavosti ze světa: V Saúdské Arábii přestaví vysloužilou plošinu na zábavní park Foto: profimedia.
zpět na články

inzerce

nahoru