Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zákazníci Českých drah mohou využít novou cyklověž v Milovicích

Město Milovice zahájilo provoz nové cyklověže poblíž zdejšího vlakového nádraží. Zákazníci Českých drah s platnou aplikací na In Kartě mohou využít výhodné ceny úschovného. 

21:44 / 16. listopadu 2021
Zákazníci Českých drah mohou využít novou cyklověž v Milovicíchi

Foto: seznam.cd.cz

Stejnou možnost mají cestující u dalších 16 nádraží v republice. Cyklistům navíc České dráhy nabízejí možnost výpůjčky kol v nádražních půjčovnách. V turistické sezóně od května do října toho využilo téměř osm tisíc zákazníků. Pět poboček bude mít otevřeno i v zimní sezóně. „Cyklověže jsou v naprosté většině případů umístěné poblíž vlakových nádraží a propojují tak dva významné ekologické způsoby přepravy – po železnici a na kole. Ve spolupráci s místními samosprávami nabízíme našim zákazníkům výhodné ceny úschovného a motivujeme je tak, aby při svých cestách upřednostnili ekologicky šetrnější dopravní prostředky před individuální dopravou,“ říká Jana Rotreklová, manažerka projektu ČD Bike.

Uschovat bicykl v tzv. biketoweru a pokračovat v cestě vlakem je možné už na 17 místech v republice.  „Nejnovější cyklověž je v provozu od začátku tohoto týdne ve středočeských Milovicích, odkud dojíždí velký počet cestujících za prací, do škol a za zábavou do hlavního města. Hned dvě cyklověže jsou k dispozici v sousední Lysé nad Labem a další pak slouží zákazníkům v tomto regionu v Poděbradech nebo v Kolíně,“ dodává Jana Rotreklová. Službu můžou lidé využít také v jiných regionech České republiky – na severní, střední i jižní Moravě, v Královéhradeckém kraji, ale také v Pardubicích, Litoměřicích či v Berouně.

Bezpečné a suché prostředí 


Zákazníci Českých drah, kteří jsou držiteli bezkontaktní čipové In Karty s některou z platných aplikací (IN 25, IN 50, IN 100 či IN Business), mají parkování kol v naprosté většině cyklověží prvních 24 hodin zdarma, za každý další den úschovy zaplatí 5 Kč. V cyklověži u pardubického hlavního nádraží stojí první den 5 Kč a každý další den 10 Kč.

Cyklověž (biketower) je samoobslužný skladovací systém pro kola řízený průmyslovým robotem. Uvnitř cyklověže mohou cyklisté uskladnit kola v bezpečném a suchém prostředí bez přístupu jiných osob. Na kolo neprší ani se na něj nepráší a je celou dobu monitorováno kamerovým systémem. Všechna kola jsou po dobu úschovy pojištěna proti poškození a krádeži. Přístup ke kolu je 24 hodin denně. Kolo lze ponechat v cyklověži nepřerušeně až 30 dní. Kapacita jedné cyklověže je 118 kol, z toho 16 dětských.

Před jízdou si mohou cyklisté pomocí chytrého telefonu nebo tabletu ověřit aktuální obsazenost cyklověží na internetových stránkách www.biketower.cz. Odkaz je uvedený také v QR kódu vyvěšeném na jednotlivých věžích.



Autor: Jakub Cimburek (Zdroj: TZ Českých drah)

zpět na články

inzerce

nahoru