Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zaměstnanci brněnského dopravního podniku si od Nového roku přilepší

Zaměstnanci Dopravního podniku města Brna se od ledna mohou těšit na zvýšení svých mezd. Navýšení platů je zajištěno kolektivní smlouvou, kterou podepsalo vedení podniku spolu se zástupci odborových organizací.

12:46 / 28. prosince 2022
Zaměstnanci brněnského dopravního podniku si od Nového roku přilepšíi

Foto: Zaměstnance brněnského dopravního podniku čeká zvýšení mezd. Zdroj: sdp-cr.cz

Tři měsíce vyjednávání vedly k tomu, že si zaměstnanci Dopravního podniku města Brna (DPMB) od Nového roku přilepší. Mzdy jim vzrostou o 2 000 Kč měsíčně a o 2 % z aktuální mzdy. Zvýšení platů zajistila smlouva, kterou před Vánoci podepsalo vedení podniku spolu se zástupci odborových organizací.

„Při kolektivním vyjednávání bylo nutné zohlednit aktuální ekonomickou situaci, kdy se inflace blíží 20 procentům a všichni naši zaměstnanci se potýkají s následky energetické krize. Do vyjednávání jsme vstupovali s nabídkou navýšení mezd o pět procent, na které jsme dostali přislíbené finance od města Brna. Ve chvíli, kdy došlo k zastropování cen elektřiny a plynu, můžeme pro naše zaměstnance uvolnit větší objem finančních prostředků, “ uvedl Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna.

DPMB musí reagovat i na současnou situaci na trhnu práce, která ukazuje na veliký nedostatek řidičů a pracovníků v kvalifikovaných dělnických profesích. „Musíme být schopni udržet stávající pracovníky a být atraktivním zaměstnavatelem pro nové. Proto jsme za předpokladu, že se nám bude hospodářsky dařit, připraveni v průběhu roku dále mzdy navyšovat, a to buď do základu nebo formou mimořádných odměn,“ doplnil Havránek.

„Rozdělení navýšení mezd na procentuální a fixní část pomůže dorovnat rozdíly mezi jednotlivými tarifními skupinami našich zaměstnanců. Pracovníci, kteří jsou v podniku nově nebo krátce, zde budou moci pracovat za výhodnějších podmínek než doposud,“ řekl Libor Weinstein, předseda ZO OSPLD BRNO.

DPMB pokryje zvýšení platů financemi od města Brna, vnitřními úsporami a výnosy z externí činnosti. Aktuální měsíční mzda řidičů brněnského dopravního podniku je včetně přesčasů 39 297 Kč.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru