Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zamíří tři drony z Izraele do ČR? Ministerstvo obrany je chce koupit a zahájí jednání!

Ministerstvo obrany zahájí jednání s Izraelem o nákupu tří bezpilotních letounů Heron 1. V tiskové zprávě to sdělilo tiskové oddělení ministerstva obrany. Smlouva by mohla být uzavřena ještě letos, věří ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

15:21 / 9. srpna 2022
Zamíří tři drony z Izraele do ČR? Ministerstvo obrany je chce koupit a zahájí jednání!i

Foto: Bezpilotní letoun Heron (zdroj: Armádní noviny).

Deník Právo, který na blížící se nákup z Izraele minulý týden upozornil, uvedl, že tři drony by měly stát 1,5 miliardy korun. Heron 1 může být využíván k průzkumným účelům, ale díky možnosti nést zbraně i k útočným akcím. „Ministerstvo obrany zahájí v nejbližší době jednání s izraelskou vládou o pořízení tří bezpilotních letounů Heron 1 včetně veškerého příslušenství sestávajícího z pozemních řídících stanic, datových terminálů, přepravních kontejnerů a dalšího materiálu,“ uvedl úřad. 

Pořízení dronů podle ministerstva vychází z koncepce výstavby české armády. Tento strategický dokument bezpilotníky identifikuje jako klíčové při provádění vzdušného průzkumu a plnění dalších úkolů k přímé bojové podpoře a ochraně jednotek armády, uvedlo tiskové oddělení.

Ministerstvo se rozhodlo drony nakoupit formou mezivládního jednání, stejným způsobem chce koupit i nadzvukové stíhací letouny nebo pásová bojová vozidla pěchoty. Podobným způsobem už s Izraelem Česko uzavřelo smlouvy na nákup mobilních radiolokátorů nebo raketových kompletů SPYDER. „Umožní nám to nastavení dlouhodobé spolupráce a zabezpečení provozu, oprav a dodávek náhradních dílů dodávané vojenské techniky po celou dobu životnosti,“ uvedla Černochová. Armáda podle ní takto také může od Izraelců získat zkušenosti z používání této techniky.

Nejlepší letoun pro účely ministerstva dopravy? Heron 1

O nákupu dronů ministerstvo mluvilo delší dobu, provedlo i předběžné tržní konzultace. Podle úřadu z nich nejlépe vyšel typ Heron 1 od izraelské státní společnosti Israel Aerospace Industries. „Na základě posouzení jednotlivých požadovaných parametrů, poskytnutých ze strany oslovených dodavatelů bezpilotních systémů stanovenému projektovému týmu ministerstva obrany, vybraný prostředek nejvíce odpovídá předpokládanému využití v rámci AČR a splňuje budoucí požadavky pro plnohodnotné využití jak na území ČR v rámci výcviku, tak pro případné využití v rámci podpory jednotek v zahraničních operacích,“ uvedl plukovník Pavel Nakládal, který se podílel na hodnocení poptávaných dronů.

Ministerstvo chce nyní s Izraelem jednat o ceně i o co nejkratším termínu dodání. Ministerstvo už dříve vyčlenilo ve svých plánech na nákup dronů 1,5 miliardy korun na léta 2023 až 2027. Armáda má nyní ve výzbroji několik menších dronů. Největší z nich je ScanEagle, který čeští vojáci několik let používali v Afghánistánu. Jeho váha je do 22 kilogramů, zvládne doletět přes 100 kilometrů a ve vzduchu vydrží i přes 20 hodin. Heron 1 váží asi 1150 kilogramů a jeho maximální rychlost je asi 200 kilometrů za hodinu. Doba letu překračuje 40 hodin.

 

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru