Otevřít menu
Doprava dnes
-

Železniční přejezd v Olomouci bude nahrazen nadjezdem

V nadcházejících měsících zmizí frekventovaný železniční přejezd na koridorové trati v Olomouci. Nahradí ho totiž nadjezd. Stavební práce budou plně spuštěny v červenci, nový nadjezd se řidičům otevře na konci roku 2024.

19:01 / 16. dubna 2023
Železniční přejezd v Olomouci bude nahrazen nadjezdemi

Foto: Holický železniční přejezd už bude brzy minulostí. Zdroj: Správa železnic

Železniční přejezd s označením P6532 na silnici III. třídy v Holické ulici v Olomouci bude zrušen. Objekt spojující olomoucké městské části Nový Svět a Holice nahradí nadjezd, jehož zhotovitelem bude společnost FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby. Finanční náklady celé akce dosahují 375 milionů Kč.

„Silný železniční provoz na koridoru mezi Olomoucí a Přerovem spouští závory na tomto přejezdu velmi často, což bohužel významně omezuje silniční dopravu a v denních špičkách se před ním tvoří dlouhé fronty. Nový nadjezd výrazně odlehčí zatížené silnici a především řidičům. Každé nahrazení přejezdu je z hlediska bezpečnosti výhrou pro vlaky, auta, cyklisty i chodce,“ informoval Miroslav Bocák, ředitel Stavební správy východ SŽ.

Hlavní stavební práce budou zahájeny v červenci letošního roku. Projekt si vyžádá úplnou uzavírku silnice III/03551, která potrvá do prosince příštího roku. Přeložka stávající silnice o délce 468 metrů bude obousměrná s vyhrazenými jízdními pruhy pro cyklisty, pro pěší vznikne jednostranný chodník. Nadjezd budou řidiči překonávat maximální rychlostí 50 km/h.

Součástí stavebních prací je také přeložka účelové komunikace spojující Holickou a Technologickou ulici. V rámci projektu dojde i na výstavbu chodníku a cyklopruhů.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: Správa železnic)

zpět na články

inzerce

nahoru