Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zimní údržba 3 543 kilometrů silnic vyjde Královéhradecký kraj na 210 milionů Kč

Královéhradecký kraj má již na nadcházející zimu připraveny tisíce tun posypových materiálů a stovky kusů techniky. Letošní zimu bude 230 řidičů spravovat 3 543 kilometrů komunikací. Informace o sjízdnosti jednotlivých úseků budou opět k nahlédnutí v aplikaci Zimní obslouženost.

13:58 / 22. října 2022
Zimní údržba 3 543 kilometrů silnic vyjde Královéhradecký kraj na 210 milionů Kči

Foto: Zimní údržba v Královéhradeckém kraji. Zdroj: kr-kralovehradecky.cz

Královéhradecký kraj disponuje 413 kilometry silnic I. třídy, 940 kilometry silnic II. třídy a 2 390 kilometry silnic III. třídy. Neudržováno letos bude 201,6 kilometrů silnic nižšího významu. Celkem tedy budou krajští silničáři udržovat 3 543 kilometrů silnic. 

„Pro letošní zimní sezonu se nám podařilo znovu snížit počet kilometrů silnic, které se v zimě neudržují. Letošní novinkou je zařazení úseku silnice III/01426 mezi obcemi Potštejn a Brná a stejně tak úseku silnice III/28421 z Pecky do Borovnice s ohledem na zahájení pravidelné autobusové dopravy. Na nadcházející sezonu zimní údržby silnic počítáme s náklady ve výši 210 milionů korun. V případě potřeby ale plán upravíme a finance navýšíme. Ať už chemicky či pomocí inertního materiálu budeme udržovat více jak 3,5 tisíce kilometrů silnic v regionu,“ uvedl Václav Řehoř, radní pro dopravu.

Letošní sezonu bude 7,5kilometrový okruh na Vrchlabsku a 35kilometrový okruh na Kopidlensku udržován pomocí změněné technologie zimní údržby – inertní posyp zde bude vyměněn za chemický. Chemický posyp bude oproti současnému pluhování nově využit na dvoukilometrovém úseku na trutnovském cestmistrovství.

„Kapacita skladů jednotlivých cestmistrovství, včetně těch záložních, je dohromady na 23 tisíc tun posypové soli a 8 tisíc tun inertního materiálu. V současné době jsou sklady téměř plné. Na zimu je k dispozici 123 sypačů s radlicemi, 51 nakladačů, 18 sněhových fréz a 116 traktorových radliček,“ informoval ředitel společnosti Údržba silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs.

Techniku sloužící k údržbě silnic bude letošní zimu obsluhovat celkově 230 řidičů. K dispozici bude dále 30 techniků na dílnách a 72 dispečerů na 15 dispečerských stanovištích, jež budou vybavena nezávislým elektrickým okruhem elektrické energie.

Řidiči budou moct i letos využít aplikaci Zimní obslouženost, kterou naleznou na webových stránkách www.uskhk.eu. Prostřednictvím aplikace se dozvědí, kdy naposledy byl daný úsek komunikace ošetřen.

Minulá sezona vyšla Královéhradecký kraj na 173 milionů korun. Nejnákladnější zimní údržbu zaznamenal kraj v letech 2020/21, kdy se náklady vyšplhaly na 209 milionů korun.

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: kr-kralovehradecky.cz)

Zimní údržba 3 543 kilometrů silnic vyjde Královéhradecký kraj na 210 milionů Kč Foto: Královéhradecký kraj je již na zimu připraven. Zdroj: kr-kralovehradecky.cz . Zimní údržba 3 543 kilometrů silnic vyjde Královéhradecký kraj na 210 milionů Kč Foto: Ve skladech má kraj zásobu 23 tisíc tun posypové soli. Zdroj: kr-kralovehradecky.cz .
zpět na články

inzerce

nahoru