Otevřít menu
Doprava dnes
-

Získali jsme významného strategického partnera, těší Čecha. Jak se Pardubice vyrovnají se ztrátou linky do Kyjeva?

Turbulentní týdny má za sebou Letiště Pardubice. Zatímco se dotahovaly detaily spolupráce s cestovní kanceláří Fischer, přišla zpráva o začátku války na Ukrajině. A ta rázem narušila plány pardubického letiště.

21:45 / 10. března 2022
Získali jsme významného strategického partnera, těší Čecha. Jak se Pardubice vyrovnají se ztrátou linky do Kyjeva?

Na tiskové konferenci představilo Letiště Pardubice a jeho ředitel Ivan Čech spolupráci s cestovní kanceláří Fischer. Jedná se o lety do zajímavých destinací. Letiště Pardubice v období od června do září odbaví téměř stovku letů do turisticky oblíbených destinací: do turecké Antalye, na řecký ostrov Rhodos nebo do bulharského Burgasu. „Dost důležitý milník pro letiště, protože s velkým partnerem se lépe plánuje a můžeme se vyhnout větším výkyvům: Když máte za zády silného partnera, můžete dát následně prostor i menším cestovním kancelářím, a ty účelově a dobře doplňovat. O to se i snažíme. Jsme v kontaktu i s ostatními cestovními kancelářemi, abychom vše dobře zkoordinovali," prozradil ředitel EBA Ivan Čech.

Jak pardubické letiště při výběru destinací vlastně postupovalo? „Chtěli jsme něco, co tu nebylo, je to za rozumné peníze a poskytuje kvalitní služby. Měli jsme zájem o Egypt, návrat do Tuniska, největší řecký ostrov Krétu. Dále se snažíme udržet velice lukrativní Bulharsko a rozvíjet ho i pro další sezony, budeme létat i Černou Horu. Snažíme se přinést zajímavé a široké spektrum," sdělil detaily výběru.

Pardubické letiště nyní cílí na více než sto tisíc odbavených cestujících za rok, i s tímto číslem však ředitel letiště příliš spokojený nebyl. Alespoň do situace na Ukrajině. Válka ale dnes mění naprosto vše. Ze dne na den. „Konec byl naprosto jednoduchý. WizzAir nám oznámil, že je konec, že v Kyjevě je válka. Zavřel se vzdušný prostor. V ten moment nevíte, co máte dělat. Naše generace válku vůbec nezažila, všichni jsme se o ní maximálně učili. Je to velký zásah do života i do dopravy. Najednou máte prostor, kde se nelétá, kde neplatí žádná pravidla," kroutil hlavou Ivan Čech. „Osobně se přiznám, že jsem myslel, že se podobných věcí nedožiju. Ale je to život, musíme se s tím vyrovnat," dodal.

Z toho důvodu se jednání s novým lukrativním partnerem ještě zintenzivněla. „Měli jsme základ domluvený, ale po této ráně jsme jednání zintenzivnili, věci dotáhli a ještě obohatili. Za to patří CK Fisher velký dík," dodal ředitel EBA Ivan Čech.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka

 

zpět na články

inzerce

nahoru